Συζητήσεις - Ουροβόρος
Χρήστης: biodina
Θέμα: Ουροβόρος
Ημερομηνία: 21/03/12 03:01

Ο Ουροβόρος που δαγκώνει ή καταπίνει την ουρά του, είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμβολο, άμεσα συνδεδεμένο με την Αλχημεία, τους Γνωστικούς πρωτο-Χριστιανούς και την Ερμητική φιλοσοφία, αλλά το συναντάμε και σε ολόκληρο τον κόσμο με διάφορες μορφές.

Η αρχαιότερη απεικόνιση που γνωρίζουμε, χρονολογείται το 1600 π.Χ. στην Αίγυπτο, αν και ακόμα αρχαιότερες απεικονίσεις δράκων στην Ασία του 4700 έως 2200 π.Χ., θυμίζουν έντονα τον Ουροβόρο και ίσως η αρχική του προέλευση να είναι από εκεί, που πέρασε στην Αίγυπτο με τον δρόμο του μεταξιού. Από τους Αιγυπτίους πέρασε στους Φοίνικες και από τους Φοίνικες στους Έλληνες, όπου έλαβε την ονομασία «Ουροβόρος» με την οποία έγινε γνωστό το σύμβολο και κυριολεκτικά σημαίνει «καταβροχθίζει την ουρά του».

Συνήθως αναπαρίσταται σαν φίδι, το αρχέγονο και ερμαφρόδιτο σύμβολο θανάτου και αναγέννησης, καταστροφής και δημιουργίας, σοφίας και πάθους, που συναντάμε σε κάθε φιλοσοφία και θρησκεία ανά τον κόσμο.

Άλλες φορές αναπαρίσταται ως ερπετοειδής δράκος, ο λεγόμενος και «φτερωτός όφις», που επίσης πρόκειται για αρχαιότατο σύμβολο που συναντάμε σε κάθε φιλοσοφία ανά τον κόσμο. Ο Δράκος ως «φτερωτός όφις» συνδυάζει τα γήινα με τα ουράνια, την ύλη με την ψυχή, τα κατώτερα με τα ανώτερα και τα έξω με τα έσω.

Επίσης, ο Ουροβόρος μερικές φορές αναπαρίσταται με δύο πόδια, τονίζοντας την δυαδικότητα της φύσης του, άλλες φορές με τέσσερα πόδια, παραπέμποντας στα 4 βασικά στοιχεία του κόσμου και άλλες φορές με φτερά σαν νυχτερίδας, η οποία, όπως και ο «φτερωτός όφις», συμβολίζει τα γήινα (ποντίκι) και τα ουράνια (πουλί).

Κατά έναν πρώτο, γενικό συμβολισμό, ο Ουροβόρος είναι σύμβολο της αιωνιότητας, ο αέναος κύκλος που γεννά, παντρεύεται, γονιμοποιεί και σκοτώνει τον εαυτό του. Ο κύκλος που αναλώνεται και ανανεώνεται Δίνοντας όμως μεγαλύτερη προσοχή, μαθαίνουμε ότι ο Ουροβόρος που δαγκώνει την ουρά του, συμβολίζει κάτι τελείως διαφορετικό απ’ αυτόν που καταπίνει την ουρά του:

Ο Ουροβόρος που δαγκώνει την ουρά του είναι στατικός. Περιγράφοντας έναν κύκλο, συμβολίζει την τελειότητα, την αιωνιότητα και τον διαχωρισμό του Όλου σε εσωτερικό και εξωτερικό. Συχνά, απεικονίζεται ο μισός μαύρος και ο μισός λευκός, συμβολίζοντας έτσι την ισορροπία μεταξύ Φωτός και Σκότους, Αρσενικού και Θηλυκού, την δημιουργική και την καταστροφική πλευρά της Φύσης. Πρόκειται για μια απεικόνιση που θυμίζει έντονα το Ταοϊστικό Γιν-Γιάνγκ και την συναντάμε πολύ συχνά στους Γνωστικούς πρωτο-Χριστιανούς.

Από τον Κώδικα του Μαρκιανού,

του 11ου αιώνα, στον οποίο

αναφέρθηκε ο Γιούνγκ.

Αντίθετα, ο Ουροβόρος που καταπίνει την ουρά του, είναι δυναμικός. Περιγράφει την σπειροειδή δύναμη και συμβολίζει την σπείρα, που είναι κυλινδρική και αεικίνητη. Εάν φανταστούμε την κίνηση, ο Ουροβόρος συνεχίζοντας να καταπίνει την ουρά του, κάποια στιγμή θα φτάσει στο κεφάλι του και θα εξαφανιστεί. Έτσι, συμβολίζει την πύλη μεταξύ του Όλου και του Απόλυτου. Συμβολίζει δηλαδή τον κύκλο του Όλου, που εκτινάχθηκε και κινείται σαν σπείρα, μέχρις ότου να φτάσει στο ύστατο σημείο που θα το εκτινάξει πάλι πίσω από εκεί που ξεκίνησε, για να εξαφανιστεί πάλι μέσα στο Απόλυτο, από το οποίο εκτινάχτηκε αρχικά. Αυτήν την μορφή, συναντάμε πιο συχνά σε Αλχημιστικά χειρόγραφα. Για τους Αλχημιστές επίσης, αυτός ο Ουροβόρος συμβολίζει και τον κύκλο που ενώνει τον συνειδητό με τον υποσυνείδητο νου.

Από ελληνικό αλχημικό χειρόγραφο

Ο φημισμένος ψυχοαναλυτής Κάρλ Γιούνγκ, αναγνωρίζοντας την σοβαρότητα του συμβόλου, σχολιάζει λέγοντας:

«Ο Δράκος είναι ίσως το αρχαιότερο σύμβολο της Αλχημείας για το οποίο έχουμε γραπτές μαρτυρίες. Εμφανίζεται ως ‘ο Ουροβόρος’, αυτός που τρώει την ουρά του, στον Κώδικα του Μαρκιανού, που χρονολογείται τον 10ο ή 11ο αιώνα, μαζί με το θρυλικό ‘Εν το Παν’».

Ο Επίκουρος μας λέει «Το Παν ήταν από την αρχή σαν ένα αυγό, με το φίδι (πνεύμα) σαν λωρίδα ή κύκλο γύρω του».

Ο Ουροβόρος εμφανίζεται επίσης μαζί με το Άλφα και Ωμέγα, ενώ κατά την Ορφική Κοσμολογία είναι αυτός που τυλίγει το Κοσμικό Αυγό -ο Αιώνας, ο χρόνος ζωής του Όλου.

Στους Νορβηγικούς μύθους τον συναντάμε με το όνομα Jormungandr, έναν από τα 3 παιδιά του Θεού Λόκι, που μεγάλωσε τόσο πολύ, ώστε μπορούσε να περικυκλώσει τον κόσμο και να δαγκώσει την ουρά του.

Στους Ινδουιστικούς μύθους αναπαρίσταται ως δράκος που περικλείει μια χελώνα -σύμβολο των 4 στοιχείων που στηρίζουν τον κόσμο.

Τέλος, τον συναντάμε επίσης στους μύθους των Ατζέκων, των Κινέζων και των Σαμάνων.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό που οι σοφοί κάθε λαού ανά την υφήλιο, εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια μοιράζονται και ενστερνίζονται την φιλοσοφία που συμβολίζει ο Ουροβόρος. Ακόμα και πίσω από κάθε θρησκεία, νεότερη και παλαιότερη, συναντάμε έναν «Ουροβόρο»... Ένα γεγονός που επιβεβαιώνει την υπόθεση ότι οι θρησκείες και φιλοσοφίες του κόσμου και των αιώνων έχουν έναν κοινό πυρήνα...
Απάντηση από CRFVLASSIS:

..ΧΑΧΑΧΑ !

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=D_L3VlgjFE8

..ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΟΒΑΡΟΦΑΝΗΣ,ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ,ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΥ


Απάντηση από aisthimatikadiaforos:

42, ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.ΟΠΩΣ ΑΛΛΑ ΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΛΟΓΟ.

τώρα μεταξύ μας, δεν σοβαρολογείς έτσι?


Απάντηση από CRFVLASSIS:

AA...ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ,ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ...ΘΑ ΣΕ ΣΤΕΙΛΩ ΕΔΩ ΤΟΤΕ,ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ,ΤΟΤΕ ΚΑΝΕ ΛΟΓΑΡΙΣΜΟ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΣ..

http://www.ideografhmata.gr/forum/viewtopic.php?f=150&t=7457&p=167630#p167630


Απάντηση από aisthimatikadiaforos:

41, Ναι το κατάλαβα από την σιγουριά σου, γι'αυτό και δεν έσπευσα να απαντήσω.

Η όλη κουβέντα που είδα σ'αυτό το θέμα μου έφερε κάτι σε 'δασκάλους' και 'Διδασκάλους' για κάποιους εδώ και αυτά είναι πολύ παιδικά για μένα.

Γι'αυτό και δεν θα κατανοήσετε αυτά που θα πω.

Θα απαντήσω μόνο με το εξής:

Εάν λάβαινες ποτέ μέρος σε αυθεντικά αρχαία διονυσιακά όργια τότε θα μπορούσες να μου πεις ότι δεν υπήρχαν εκεί κατώτερα ένστικτα. Μέχρι τότε, δε μπορείς.


Απάντηση από CRFVLASSIS:

ΒΙΟ,ΒΡΗΚΑ :)

http://www.youtube.com/watch?v=FhGS3ailExA&feature=player_embedded


Απάντηση από biondina:

Βλασση ειναι πολυ ενδιαφερον θεμα

περιμενω


Απάντηση από CRFVLASSIS:

..ΜΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΦΙΛΟ(40) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ.ΠΟΛΛΟΙ ΛΈΝΕ ΤΟΥΣ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΟΥΣ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΑΛΛΟΙ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ...ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ.

...ΑΛΛΑ . ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.ΟΠΩΣ ΑΛΛΑ ΟΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΛΟΓΟ.

ΒΙΟ,ΕΒΛΕΠΑ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ VASOULAS2908 ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΛΟ ΟΒΕΛΙΣΚΟ,ΑΝ ΤΟ ΒΡΩ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΑΘΕΣΩ..


Απάντηση από biondina:

ειμαστε Ελληνες

με σεβασμο στην πατριδα μας και στην ιστορια μας

και τιμαμε την πατριδα μας και τους Θεους της

Θεους που αγαπαμε η μισουμε

αλλα δεν φοβομαστε

ουτε ειμαστε δουλοι τους


Απάντηση από aisthimatikadiaforos:

39, Συγγνώμη που ρωτάω, είστε λάτρεις της αρχαίας ελλάδας ή ίσως θαυμαστές της αρχαίας ελληνικής θρησκείας?


Απάντηση από biondina:

aisthimatikadiaforos

den yphrxan katwtera enstikta sthn dionysiakh latreia

ayto poy anafereis ,

einai h taythsh toy baal ths mesopotamias me ton satana twn ebraioxristianwn

(epeidh exei kerata,den einai aparaithta o dionysos,oyte o panas)


Απάντηση από aisthimatikadiaforos:

26, σαφώς και δεν είναι, είπα ότι λατρευόταν μια μορφή αυτού, δηλαδή εξέφραζε το ίδιο πράγμα, την παράδοση στα κατώτερα ένστικτα.

Μιλάω καθαρά μυστικιστικά και όχι μυθολογικά.


Απάντηση από bandog:

μπααααα

μαλλον γι΄αυτο δεν κανει παρεα με κανεναν απο εσας ;-)


Απάντηση από biodina:

fantazomai aerin

giayto kaneis parea mono me ton bany

=)) =)) =)) =)) =))


Απάντηση από aerin:

Παρακαλώ μη μου απευθύνεστε οι διάφοροι,

για ν' ασχοληθώ με κάποιον θα πρέπει να πληροί

τα standard μου: α) maximum ευγένειας

β) maximum αντίληψης γ) minimum νοημοσύνης,

και με αυτήν ακριβώς τη σειρά.


Απάντηση από biondina:

καλημέρα

απο οτι φαίνεται καλέ μου Σαμμαήλ

οι Χριστιανοί γενικά αγνοούν την παράδοσή τους....

μου έκανε φοβερή εντύπωση οτι ούτε ένας δεν έκανε αναφορά στον

Μωυσή στην έρημο!!!

(αλλο ένα κλεμένο κομματι ιστορίας)

ο κερασφόρος Μωυσής ,για να σώσει τον λαό του,

ανήρτησε χάλκινο φίδι, που όποιος το προσκυνούσε,γλύτωνε τον θάνατο


Απάντηση από Sammael:

:)) ξέρω ποιος θα προτρέξει....μη σου πω πως ετοιμάζεται ήδη, αν γνωρίζουν τώρα το θέμα, δεν ξέρω, θα φανεί από τις απαντήσεις για τις οποίες έχω ξαναπεί, ακόμα κι ένας τυφλός μπορεί να περιγράψει τον ήλιο, και αρχίζω να γίνομαι κουραστικός, πάντως οι χριστιανοί είναι οι μόνοι που στο σύνολό τους, αγνοούν αυτό το σύμβολο, όταν έχεις κάτι τόσο κοντά σου δεν ασχολείσαι μ'αυτό...:))


Απάντηση από biodina:

Καλε μου φιλε Σαμμαήλ

οταν αναρτησω το θεμα του συμβολου <<Σταυρος>>

πιστευεις οτι ειναι πολλοι σε θεση να απαντησουν;


Απάντηση από Sammael:

Να συνεχίσεις με άλλα σύμβολα δύναμης, εννοείς να συνεχίσεις με θέμα που θα έχει περισσότερη ανταπόκριση άρα θα ξεφύγεις από την φιλοσοφική και θα ακολουθήσεις την πολιτική οδό, κάτι που κατά κόρον κάνουν ορισμένοι συμφουρίτες μας....απ'όσο έχω καταλάβει οι απαντήσεις που θα πάρεις, σ'ένα ευρείας κατανάλωσης θέμα, θα είναι από τα ίδια άτομα και με άλλα νικ.....

θα παρακολουθώ την εξέλιξή του.......:)

http://www.youtube.com/watch?v=3YxaaGgTQYM


Απάντηση από biodina:

δεν ειναι μονο ο Μπανυ και η αντμιν Αεριν καλε μου φιλε

ειναι και η παλια μας γνωστη και τοσο αγαπητη SpringyRolla

κορακος κρα

ουδεις ασχολειται πλεον μαζι τους....

σε ευχαριστω για το πολυ καλο κειμενο,επετρεψε μου να το σωσω

και θα συνεχισω και με αλλα συμβολα ...δυναμης αν μου επιτρεπετε

Δονυσια


Απάντηση από Sammael:

έχω την εντύπωση πως όποιος προσπαθήσει να κατανοήσει τον ουροβόρο, εγκυκλοπαιδικά, απ'αυτό το πόστ, δεν θα τα καταφέρει...εντούτις η συζήτηση, αν εξαιρέσεις τις παρωδίες του ban και της aerin, αλήθεια εσύ Διόν αντιμετωπίζεις το ίδιο τα θέματά τους ή απλά δέχεσαι, καλοπροαίρετα, την ειρωνεία τους?!, θα μπορούσε να εξελιχθεί για λίγους παρά τη δημοσιότητά της και να αφορά περισσότερο εμπειρικές γνώσεις παρά εγκυκλοπαιδικές και συσχετισμούς με άλλες αντιλήψεις-θεωρείες.....

ΦΙΔΙ

Η γνώση του φιδιού διακρίνεται από υπέρμετρο εγωισμό άρα είναι ατομική και όχι, όπως φαντάζονται ορισμένοι, συλλογική, δεν σχετίζεται άμεσα με τη γνωστή γνώση των δοκτορά-πτυχίων και άλλων παχαίων τίτλων, εντούτις ενισχύεται απ'αυτούς ως όπλο ενάντια σ'αυτούς....ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ

Εχει άμεση σχέση, τροφοδοτεί και τροφοδοτείται, με την συναισθηματική δύναμη-γνώση και όχι τόσο με τη λογική αν και χρησιμοποιεί αυτή, όπως φαίνεται στους άλλους, για ιδιοτελείς σκοπούς έχοντας ως εγγύ σκοπό την δημιουργία ενός κύκλου με το πρόσχημα, αν και πολλές φορές ξεπερνάει το πρόσχημα και γίνεται ανάγκη, την προστασία τους, όπως την φαντάζεται αυτό, απ'ότι θεωρεί εχθρικό-επιβλαβες-λάθος κ.α...ΚΑΙ ΔΙ' ΑΥΤΟΥ ΤΟ ΠΑΝ

Ως μεμακρυσμένος-απώτερος σκοπός είναι ο εξής, όλη η διαδρομή του (γνώση,εμπειρίες,σοφία) + αυτών του κύκλου, δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω την εύκολία της συναισθηματικής καθοδήγησης απ'αυτή της λογικής, άρα και τον δίαυλο συναισθηματικής επικοινωνίας και μεταβίβασης ή αν προτιμάτε άντλησης της γνώσης, να οδηγήσει στην εσωτερική θέωση (είναι και σκοπός των χριστιανών οπότε μην εξάπτεστε, απλά οι χριστιανοί το εκλαμβάνουν ως δώρο θεού) ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΝ...

ΟΥΡΟΒΟΡΟΣ

Ελπίζω να ικανοποιήθηκες Διόν μου, παρ'ότι έγραψα ότι δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω....

http://www.youtube.com/watch?v=bcdwyKwzESo


Απάντηση από SpringyRolla:

Βιοndina εκανες την αρχικη αναρτηση περι Ουροβορου με καποια αναλυση και στη συνεχεια προστεθηκαν καποια σημαντικα στοιχεια απ' αυτους που διαβασαν την αναρτηση σου.

Επειδη δεν ειμαστε ολοι γνωστες αυτων των εννοιων και επειδη φαινεται οτι ενδιαφερονται πολλοι για το θεμα, προτεινω εσυ (που εκανες την αρχικη αναρτηση) ή καποιος αλλος φιλος σας εδω να αναλαβει να μας δωσει ολα τα απαραιτητα στοιχεια μαζεμενα μηπως και μαθουμε εμεις οι αδαεις κατι παραπανω απ' την σκληρη και ωμη πραγματικοτητα.

Το νουμερο 9 απευθυνοταν σε σενα Biondina που εχεις κανει την αναρτηση.

Ενδιαφερον το θεμα σας :-)

Αέρινη Φωτιά


Απάντηση από biondina:

10 forgiveme

στο 500αρικο ο ουροβορος ειναι μαζι με κατι χερακια

ενα απο τα πολυ γνωστα Μασωνικα συμβολα


Απάντηση από biondina:

6 aisthimatikadiaforos

πολυ καλη η απαντηση σου

θα ηθελα ομως να σε διορθωσω

ο Baphomet ειναι ο Βαλ οχι ο Διονυσος ,αν και μοιαζει πολυ


Απάντηση από biondina:

την αληθεια λεω καλη μου

δυστυχως δεν τον εχω διαβασει,μονο καποια αποσπασματα

ενδιαφερον εχει το παντρεμα της λατρειας του ταυρου με το φιδι

δυο διαφορετικες θρησκειες,ο ταυρος συμφωνα με τις παραδοσεις....

προερχεται απο την ατλαντιδα,προσφατα μαλιστα ανακαλυφτηκε στην Γαλλια σπηλαιο με βραχογραφιες με κερατα ταυρων,και γνωριζεις την θεωρια γιαι την εξαπλωση των Ατλαντων μετα τον κατακλυσμο

την λατρεια αυτη την βλεπουμε καθαρα στην Μινωικη Κρητη που θεωρειται η συνεχεια

μετα βλεπουμε πως η λατρεια των φιδιων αντικατασταθηκε απο την λατρεια του ηλιου

(ο Απολλωνας που σκοτωνει το φιδι...)

και το παντρεμα παλιας και νεας θρησκειας (η Θεα Αθηνα)

Ο Διονυσος Ζαγρεας,καθαρα ορφικος θεος

ο ορφεας λατρευε τον διονυσο και τον θεωρουσε τον βασιλια των θεων

(Θρακες)

η θρησκεια αυτη επικρατησε και προσαρμοστηκε με τον νεωτερο Διονυσο αλλα και με τον Βακχο των Ρωμαιων

εαν εχεις περισσοτερα στοιχεια για θεους αλλων θρησκειων ,με ενδιαφερει τα μαλλα

*να τονισω εδω,οτι ,οπως εχουμε πει και παλαιοτερα,ο συμβολισμος του Διονυσου σε λικνο.η μυστικιστικη τελετη για την γεννηση του,το δεντρακι απο πανω,κλπ

παραπεμπουν σε μια αλλη πολυ γνωστη θρησκεια

*η λατρεια των καθολικων στην sacre coeur (ιερη καρδια) του Διονυσου εχει παρα πολυ ενδιαφερον

*ο Διονυσος με κερατα και φιδια για μαλλια Αρπα μου,υπαρχει σε παρα πολλα αγαλματιδια και παραστασεις,ετσι τον εχουμε διδαχτει...


Απάντηση από arpalyki:

Ντενίζ, η συγκεκριμένη πηγή μου είναι ο Γκρέιβς, και επειδή είναι αναλυτικός και αποδομεί την μυθολογία προσπαθώντας να δει πίσω και κάτω από αυτήν την Ιστορία, όταν αναφέρεται στον κεραυνό σαφώς εννοεί το σύμβολο του Δία. (μπαμπάς).

Και για τα φίδια , πάλι Γκρέιβς, αλλά θα σε γελάσω δεν θυμάμαι από που είναι αυτή η αναφορά του.

Ο συγγραφέας της Λευκής Θεάς, έχει μία από τις σημαντικότερες έρευνες πάνω στις μητρογραμμικές κοινωνίες.! (αν δεν τον έχεις διαβάσει, νομίζω ότι θα σου αρέσει πάρα πολύ!)

υγ. Ευχαριστώ για τα καλότατα λόγια βρε! :-)


Απάντηση από biondina:

καλη μου φιλη

πανωραια Αρπαλυκη

ξερω οτι γνωριζεις πιο πολλα απο εμενα ,οσον αφορα και την ιστορια και την φιλοσοφια,

ο Διονυσος γεννηθηκε απο την Περσεφονη,οχι απο κεραυνο,ο Διας,τον εστεψε βασιλεια των θεων και του εδωσε σκηπτρο κεραυνο και τον ελεγχο της βροχης (σε αυτη την ομοιοτητα αναφερεσαι μαλλον)

ο Πρωτος Διονυσος ,που αναφερεις,ο γιος της Περσεφονης,ηταν φιδι απο γονεις φιδια...

ο Ζαγρεας

(με κερατα ταυρου και μαλλια φιδακια,στεφανι απο φιδια ειχαν οι Μαιναδες)

οταν αυτος διαμελιστηκε απο τους Τιτανες,και θαφτηκε στους Δελφους,εχουμε τον δευτερο Διονυσο

(οι καθολικοι ακομα λατρευουν την ιερη καρδια του Διονυσου (Ιησου)

αν δεν κανω λαθος,(διορθωσε με)

μιλαμε για χθονια θεοτητα

αρα και οι ανθρωποθυσιες ...δεκτες

παντως αξοσημειωτο ειναι οτι ειχε και κερατα ταυρου οπως η μητερα του

το οποιο μας παραπεμπει επισης στην πολυ πολυ παλια λατρεια του ταυρου

υπαρχουν παραλληλες μυθολογιες,συμφωνω


Απάντηση από biondina:

SpringyRolla

(η ....γνωστη....)

δεν ειμαι ουτε φιλοσοφη ουτε φιλολογος

η 9 σου απευθυνεται στον Σαμμαηλ,οχι σε εμενα

εγω αυτο το κειμενο το θεωρω παρα πολυ συνοπτικο,πληρες,αρτιο

ειναι απο την Νεφελη

ισως αν θα ηθελες να μας πεις τι δεν καταλαβες

να μπορουσα να στο εξηγησω

(παντως η απαντηση 8 του εριτιμου Σαμμαηλ ,νομιζω οτι τα λεει ολα)


Απάντηση από SpringyRolla:

Biondina διαβασε αν θελεις το Νο.9 σε σενα αναφερεται.


Απάντηση από biondina:

Σαμμαηλ καλε μαι σεβαστε μου "φιλε"

εννοω μεντωρας


Απάντηση από yougko:

The Gravedigger v - Spooky

http://www.youtube.com/watch?v=YS5jQCZsurQ


Απάντηση από Sammael:

Μια μουσικούλα βρε παιδιά, κάτι τέλος πάντων, έστω και σε χορό......

http://www.youtube.com/watch?v=-wchUdqrL_8


Απάντηση από Sammael:

ομιλητικός, εννοείς εγκυκλοπαιδικός Διόν μου?!


Απάντηση από arpalyki:

Εμένα σε όλα αυτά Ντενίζ με κρατάει η τελευταία φράση σου, περί κοινού πυρήνα. (γνωστός ο σκεπτικισμός μου άλλωστε).

Και αυτός ο κοινός πυρήνας είναι πανανθρώπινος και αρχετυπικός σε εκατοντάδες συμπτώσεις (;).

Τον Διόνυσο πχ, τον γέννησε ο κεραυνός , το ίδιο και τον Τλαλόκ στο Μεξικό. Ο πρώτος φορούσε στεφάνι από φίδια, το ίδιο και ο δεύτερος. Το έμβλημα του Τλαλόκ ήταν ένας φρύνος, το ίδιο ήταν και του Άργους.

Και το ερώτημα είναι απλό. Σε ποια εποχή άραγε ο ευρωπαικός και ο κεντροαμερικανικός πολιτισμός , βρέθηκαν σε επαφή;


Απάντηση από Antonis_08:

http://www.youtube.com/watch?v=VLD96g01BvM


Απάντηση από biodina:

σας ευχαριστω ολους και ολες

ισως εχουμε να πουμε ακομα πιο πολλα σχετικα με τον οφι

ισως οχι

ακομα και ο μικρος πριγκηπας,με τον οφι κλεινει...

παγκοσμιο συμβολο,απο τα πιο παρεξηγημενα

οταν ο οφις καλη μου Αρπαλυκη ανοιξει τον κυκλο του γυρω απο την γη

τελειωνει ο κοσμος μας

Σαμμαελ καλε μου

ελπιζω στα επομενα συμβολα,να εισαι πιο ομιλητικος....


Απάντηση από arpalyki:

Σκέψου Ντενίζ, δεν είναι μόνο ο όφις ένα από τα κοινά σύμβολα,(πυρήνας) αλλά και η παρεξηγημένη σβάστικά (ακόμα και σε παλαιές συναγωγές) ως σύμβολο ευημερίας, καλοτυχίας ,και γονιμότητας.

Στο διά ταύτα τώρα. (και ένα είδος συνέχειας όσων λες στην εισαγωγή σου).

Στο τυπικό του Ζωροάστρου το φίδι ήταν το σύμβολο του Σύμπαντος. (απόλυτη ομοιότητα με τον πελασγικό μύθο).

Στην Κίνα δακτύλιος στην μέση δύο όφεων ήταν το σύμβολο του Κόσμου κυβερνωμένου από την ισχύ και τη σοφία του Δημιουργού.(αυτό το σύμβολο επαναλαμβάνεται πολλές φορές στην Ισιακή πινακίδα (αν υπάρχουν απορίες για την πινακίδα , να εξηγήσω).

Ο Χίγγινς γράφει ότι ο όφις μαζί με τον Φοίνικα αποτελούν τα σύμβολα της αναγένησης και της αιωνιότητας, αποκλείοντας ότι αντιπροσώπευε ποτέ ακόμα και στην Γένεση το κακό ή πονηρό στοιχείο.

Αλλά το πιο κοινό στοιχείο απ' όλα, ο πιο βαθύς πυρήνας όλων,( και ο πιο λογικός) είναι το Σκότος και αμέσως μετά το Χάος. Από εκεί ξεκινούν όλα για όλους.


Απάντηση από Sammael:

μάλλον η φίλη στην 9 έκανε λάθος ως προς τον δημιουργό του θέματος.....

Από την άλλη δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω απ'όσα μάθεις είτε από εδώ είτε ψάχνοντας, εξάλλου ακόμα κι ένας τυφλός μπορεί να περιγράψει τον ήλιο....

Αν τολμούσα πάντως να προσθέσω κάτι ακόμα ως επίλογο, χωρίς να είμαι ασεβής, είναι το εξής, δεν θα βρεις περισσότερες πληροφορίες για τον ουροβόρο διότι δεν υπάρχει ουροβόρος ανάμεσά μας, οπότε γυρνάμε στο προηγούμενο, ακόμα κι ένας τυφλός μπορεί να περιγράψει τον ήλιο.....


Απάντηση από biodina:

<<εν το παν και δι΄ αυτού το παν και εις αυτό το παν>>


Απάντηση από forgiveme:

ειναι γνωστη η συμπεριφορα των φιδιων......

οσοι δεν κατοικουμε στο κλεινον αστυ, εχουμε δει φιδια να δαγκωνουν την ουρα τους, για να αφαιρεσουν το παλιο δερμα....

απο αυτο το λογικο φυσικο φαινομενο, προερχεται ο συμβολισμος.

το μοναδικο θεμα που θα ηθελα απαντηση, ειναι γιατι υπηρχε το συμβολο αυτο , στο χαρτονομισμα των 500 δραχμων??


Απάντηση από SpringyRolla:

Συνεχως νεα στοιχεια προσθετουν οσοι εχουν κατι σημαντικο για τον Ουροβόρο.

Αν ειναι ευκολο, λογω του οτι δεν ανηκω στους φιλοσοφους-φιλολογους κλπ αλλα διαβαζω με προσοχη ο,τι γραφεται οταν βρισκω χρονο, οταν τελειωσουν ολοι τις αποψεις-σχολια-ενδιαφεροντα στοιχεια-επεξηγησεις κλπ, να γινει μια τελικη περιληψη απο το μελος Sammael (που εκανε την αναρτηση αρχικα) για να κατανοησουμε ολοι το θεμα και να μας μεινει και κατι στο μυαλο.

Ευχαριστω και παλι.

Αέρινη Φωτιά


Απάντηση από Sammael:

όλοι είναι εγωιστές μέχρι να γνωρίσουν τον ΕΓΩ του φιδιού....

όλοι γνωρίζουν την μοναξιά μέχρι να γνωρίσουν τη ΜΟΝΑΞΙΑ του φιδιού......

όλοι φωνάζουν για ισότητα μέχρι να γνωρίσουν την ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ του φιδιού.....

όλοι καυχιόνται για την ανωτερότητα τους μέχρι να δουν την ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑ των άλλων μέσα από τα μάτια του φιδιού.......

όλοι βλέπουν πολλά το φίδι ΒΛΕΠΕΙ εσένα......

Στο τέλος όλοι θα πουν πολλά, στο ΤΕΛΟΣ το φίδι σιωπά.......

Αν αυτή είναι η οδός σου τότε προετοιμάσου να τους δαγκωσεις όλους, αν μετά απ'αυτό καταφέρεις και "μισήσεις" τον εαυτό σου, τότε ετοιμάσου να τον δαγκώσεις.....

Παρακαλώ τους αρχαίους αδερφούς και τους χριστιανούς να μην καυχιόνται για πρωτοκαθεδρίες αναλήψεως.....

Με περίμενες, έτσι δεν είναι?!


Απάντηση από The_Saviors_of_God:

Ουδέποτε χάνεται, αλλά γεννάει την ηθική ευθύνη και την ουσία. Είναι σαν την ψυχή του ανθρώπου. Και η ψυχή του ανθρώπου είναι μια Φλόγα, ένα πύρινο πουλί που πηδάει από κλαρί σε κλαρί, από κεφάλι σε κεφάλι, και φωνάζει πως δεν μπορεί να σταθεί, δεν μπορεί να καεί, κανένας δε μπορεί να τη σβήσει

χαιρετώ σε κι αγαπώ σε! Διονυσία


Απάντηση από aisthimatikadiaforos:

Ο Ουροβόρος Όφις είναι το λεγόμενο αστρικό φως των απανταχού Ερμητιστών και μυστικιστών ανά τους αιώνες, αναπαριστά συγχρόνως την κακία και την σύνεση, τον χρόνο και την αιωνιότητα, τον πειρασμό και την λύτρωση. Το εν λόγω φως αντιπροσωπεύει τον φορέα της ζωής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για καλό όσο και για κακό, μπορεί να εκληφθεί ως η μορφή του Σατανά όπως επίσης και το σώμα του Αγίου Πνεύματος. Μπορεί κανείς να το παρομοιάσει με ένα άλογο, αναλόγου μορφής και φύσεως όπως ο χαμαιλέοντας, ο οποίος αντανακλά πάντοτε την πανοπλία του αναβάτη του.

Είναι το πέλμα του Αγίου Γεωργίου πάνω στο κεφάλι του δράκου, δείχνοντας έτσι ότι είναι ο κύριος των παθών του. Είναι επίσης ένας από τους συμβολισμούς που κρύβεται πίσω από το περίφημο και καθόλου τυχαίο 'Τάγμα του Δράκου' του πρίγκηπα Βλαντ της Τρανσυλβανίας, του γνωστού εκ του μύθου Δράκουλα.

Είναι ο αρχάγγελος Μιχαήλ των χριστιανών και ταυτόχρονα ο Baphomet των σατανιστών. Μια μορφή του δεύτερου είναι που λατρευόταν και στα περίφημα Διονυσιακά όργια.

Είναι επίσης ένα από τα μεγάλα απόρρητα της χριστιανικής θρησκείας η οποία δεν δύναται να αποκαλύψει κάτι τόσο επικίνδυνο σε απλούς ανθρώπους, και σωστά πράττει.

Το μυστικό βρίσκεται στο πρώτο ρητό του Σμαράγδινου Πίνακα του Ερμή:

Όπως επάνω έτσι και κάτω.


Απάντηση από SpringyRolla:

Τελικα, τι ειναι ουροβορος?

ευχαριστω

Αέρινη Φωτιά


Απάντηση από arpalyki:

Ντενίζ, πολύ ωραίο θέμα. Μπράβο!

Η μυθολογία είναι η αρχετυπική μορφή της κάθε κοινωνίας. Γι' αυτό και η επιστήμη του μύθου θα έπρεπε να αρχίζει από τη μελέτη της αρχαιολογιας και της ιστορίας και όχι απαραίτητα μόνο από το συλλογικό υποσυνείδητο όπως το υπερασπίζεται ο Γιουνγκ.

Στον ελλαδικό χώρο έχουμε ποικίλες εκδοχές για την Γέννεση του Κόσμου. Η παλαιότερη και σαφώς μητρογραμμική, είναι ο Πελασγικός μύθος, με το Χάος την Ευρυνόμη , το σμίξημο με το φίδι και το Αυγό του Σύμπαντος όπου κατά διαταγή της Ευρυνόμης (γι' αυτό γράφω για μητρογραμμικό μύθο) ο όφις κουλουριάστηκε γύρω από αυτό και δημιουργήθηκε το μπινγκ-μπάνγκ του Σύμπαντος. Τι ωραίος μύθος!

Ο Οφίων και η Ευρυνόμη έστησαν το σπιτικό τους στον Όλυμπο, αλλά ο Οφίων ήταν αλαζών και έλεγε ότι μόνος του δημιούργησε το Σύμπαν. Έφαγε λοιπόν μια ωραιότατη κλωτσιά από την Ευρυνόμη και τον έριξε εις τα τάρταρα.

Με το τέλος αυτού του μύθου ανοίγονται (πάντα για τον Ελλαδικό χώρο μιλώντας), τα κεφάλαια των Χθόνιων θεοτήτων.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να ειπωθούν για το σύμβολο του όφεως και αν δεν σε πειράζει όχι απαραίτητα του ουροβόρου, μιας και ο ουροβόρος είναι ένα κομματάκι στο παζλ των συμβολισμών που τον αφορούν.


Απάντηση από aerin:

1-0 !!

Με την ουρά στα σκέλια τον βλέπω τον ΟΦ Ι, όχι

στο στόμα..


Απάντηση από bandog:

ολυμπιακος - οφη σημερα....

τι το παιζουμε ???


Απάντηση από Masxalitsa:

αυτονοητα η εξελιξη του ουροβορου(τωρα την εμαθα την λεξη απο το ποστ ) ειναι η εξαφανιση του .Επιστροφή

Η έκδοση αυτή του site είναι για χρήστες που δεν έχουν ενεργοποιημένη τη javascript. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες είναι περιορισμένη, για πλήρη πρόσβαση στο site ενεργοποιήστε τη javascript και κάντε refresh τη σελίδα.