Συζητήσεις - ιβριδικα ελινικα
Χρήστης: deleteduser
Θέμα: ιβριδικα ελινικα
Ημερομηνία: 18/10/09 09:26

Ειναι εγκληματικο για τις νεες γενιες να ταλαιπωρουνται με τη διατηρηση και διδασκαλια της ιστορικης ορθογραφιας.Οι αρχαιοι μας προγονοι δεν θα ηθελαν με κανενα τροπο να βλεπουν τα ελληνοπουλα να βασανιζονται με μια ορθογραφια που δεν εξυπηρετει τιποτα το ιδιαιτερο για την πνευματικη τους αναπτυξη .

Θεωρω προσταγμα των καιρων τον μετασχηματισμο της ιστορικης ορθογραφιας της ελληνικης γλωσσας ετσι ωστε να γινει πιο λειτουργικη και χρησημη για ολους τους ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΛΑΟΥΣ.

Η φωνητικη γραφη ειναι ενα μοντελο οπου καταργει τα πολλα φωνηεντα και παιρνει μερικα στοιχεια απο το λατινικο αλφαβητο...ας το δουμε και στην πραξη .

Ινε εgλιματικο για τις νεες γενιες να ταλεπορυντε με τι διατιριςι κε διδαςκαλια τις ιςτορικις ορθογραφιας .Ι αρχει μας προγονι δεν θα ιθελαν με κανενα τροπο να βλεπυν τα ελινοπυλα να βαςανιζοντε με μια ορθογραφια πυ δεν εξυπιρετι τιποτα το ιδιετερο για τιν πνεβματικι τυς αναπτιξι .

Θεορο προςταγμα τον κερον τον μετασχιματισμο τις ιστορικις ορθογραφιας τις ελινικις γλοςας ετςι οςτε να γινι πιο λιτυργικι κε χρισιμι για ολυς τυς ΠΟΛΙΤΙSΜΕΝUS ΛΑUS.

Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από το χρήστη na_funky_kotes ο οποίος έχει διαγράψει το προφίλ του.


Απάντηση από Free89Rose:

σωστοτατη η καταχωρηση 93


Απάντηση από aseme_isixo:

Πάει μετά η Γλώσσα μας ,γιατί η γλώσσα είναι πολιτισμός......Χίλιες φορές να κουράζομαι με την Ελληνική γραμματική παρά να χρησιμοποιώ αυτό το έκτρωμμα...


Απάντηση από Stovaios:

αγαπητέ όναρ , γιατί δεν τονίζεις τις λέξεις σου ;

θεωρείς ότι είναι πιό βολικό ή είναι αχρείαστος πλέον ο τόνος ;

επειδή μίλησες περί '' μορφώματος '' ...


Απάντηση από onar:

δεν υπαρχει περιπτωση αυτο το μορφωμα να εξυπηρετησει την ελληνικη γλωσσα...


Απάντηση από sanguini:

H or8ografia e3yphretei thn or8h ar8rwsh kai eyfwnia tou logou, den einai tyxaia. Gi'auto allwste den aposth8izeis para mono ligus kanones kai kapoies e3aireseis. Apo kei kai pera h etymologia ka8orizei th grafh twn le3ewn.


Απάντηση από archaios:

Προς το τέλος είναι που αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον...

Hellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας..

Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, o Πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά: Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να αακαλύψει.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μιαν εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.

Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων.

Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες.

Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως ..

Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι.

Στον Η/Υ Ίμυκο αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους, δηλαδή σαν γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας.. Στον Ίμυκο ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται.

Μιλώντας γι' αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε: Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ' αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας .

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής.

Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν σημειολογικές .

Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το σημαίνον, δηλαδή η λέξη, και το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό, που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα, κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση.. Ενώ σημειολογική είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το αμ πράγμα (σημαινόμενο) εννοείται με το αμ (σημαίνον).

Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές, σημαίνουν, δηλαδή, κάτι, απλώς επειδή έτσι 'συμφωνήθηκε' μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν..

ΟΛΕΣ οι λέξεις στην Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, π.χ. η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ, γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο αρθρώνων λόγο).

Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα Ίμυκος , Γνώσεις και Νεύτων αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες.

Και τούτο επειδή η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση..

< BR>

Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα ΟΠΩΣ : τηλέ , λάνδη =....LAND, ΓΕΩ...,νάνο, μίκρο, μέγα, σκοπό....ισμός, ΗΛΕΚΤΡΟ....., κυκλο...., ΦΩΝΟ...., ΜΑΚΡΟ...., ΜΙΚΡΟ...., ΔΙΣΚΟ....., ΓΡΑΦΟ..., ΓΡΑΜΜΑ..., ΣΥΝ..., ΣΥΜ....., κ.λπ..

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ C D = COMPACT DISK = ΣΥΜΠΑΚΤΩΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες.

Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.

Γι' αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα.

Προωθήστε αυτό το μήνυμα! Όχι για λόγους σοβινιστικούς, Μα για να μαθαίνουμε σιγά-σιγά την αλήθεια !


Απάντηση από deleteduser:

φιλε σαμανε αυτό λεω και εγω

οτι ψάχνοντας τον ''μηχανισμό'' της γλώσσας μπαίνεις σε ενα ΄΄κουιζ΄΄ που σε βάζει σε σκέψη

ε αυτο , για ενα νεο μαθητή τουλάχιστον , μόνο καλό μπορεί να είναι .

αναφέρω το παράδειγμα των μαθητών διοτί για αυτούς γίνεται συνήθως ολη η φασαρία

θεωρώ υπεραπλουστευτικό να κρίνεται κάτι ως αντι-παιδαγωγικό απλά επειδή προκαλεί δυσκολία

( ισως τελικά αυτά να έχουν πραγματική αξία . τα ''δυσκολα'' )

υγ

και εγω , οπως και πολλοί άλλοι , ως ''θετικός'' δεν έμαθα παρά

λυω , λυεις και λοιπά ''ευκολα'' αρχαια .....τα - ιστημι ( φτου φτου φτου) για παράδειγμα ήταν για τους

'' θεωρητικούς '' οι οποίοι με την σειρά τους

υπέστησαν μια χειρότερη σφαγή κατά τα λυκειακά τους χρόνια.

δαιμονοποίησαν , με ευθυνη ασφαλώς των καθηγητών και του εκπαιδευτικού συστήματος γενικότερα , τα μαθηματικά και την μαθηματική σκέψη , με αποτέλεσμα ακόμα και άριστοι ''θεωρητικοί'' μαθητές τρίτης λυκείου να αδανατούν να κατανοήσουν τι διάβολο είναι ο περιβόητος αγνωστος χ που τριγυρίζει απο πλευρα σε πλευρά και διαιρείται με κάτι συντελεστές .......

ασφαλώς τα ιστημι δν θα είχαν καμία αξία αν τα ειχα διδαχτεί ως '' απαραίτητο εφόδιο για τις πανελλήνιες '' αλλά αυτό είναι αλλου παπά ( ή μηπως του ιδιου ; ) ευαγγέλιο

υγ2

η αλήθεια ειναι οτι κάτι φορές ψιλοζηλεύω του παλιούς που ξέρουν και γράφουν με δασείες και περισπωμένες!

;))))))

Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από το χρήστη samurai_aiai ο οποίος έχει διαγράψει το προφίλ του.
Απάντηση από shaman:

σάν επιμένων νά γράφω τό ''παλληκάρι'' έτσι, κι όχι μέ ένα λάμβδα καί γιώτα, φίλε σαμουράιαιαι, αναγνωρίζω ότι τελικά ''κάπως θά συνεννοηθούμε''.

άν όμως γνωρίζη κανείς τό ''πάλληξ'' καί τόν επίσης ομηρικό τύπο ''πάλλαξ'', τότε βρίσκει τήν ετυμολογία καί τής ''παλλακίδος'' - καί τότε, χωρίς η γνώση του αυτή νά έχη κάποιο πρακτικό αντίκρυσμα, άμεσο τουλάχιστον (διότι έμμεσο έχει καί μάλιστα πολύτιμο : όσοι γνωρίζουν τούς μηχανισμούς τής γλώσσης πέρα από τή γλώσσα σκέτη, γίνονται πάντα άνθρωποι ευφυείς), χαίρεται τήν ομορφιά στή γλώσσα.

όμως, πρός τί αυτές οι περίεργες ταυτίσεις τού ''παλαιομοδίτη'' μέ τήν καθαρεύουσα καί τήν αρχαία, καί τού ''εκσυγχρονιστού'' πρός τόν αδιαφορογράφο, τόν γκρηκλισόφιλο ή τόν μηδενιστή ; κι ακόμ' ακόμα, έστω κι άν η φοινικική γραφή είχε τό πρώτον υπάρξει ελληνική, τί λοιπόν ; ποιά μεγαλείτερη αξία δίνει αυτό στήν ελληνική γλώσσα ή τή γραφή πού νά μήν τούς έχη ήδη αναγνωρισθή, καί ποιά μεγαλείτερη παραμυθία δίνει γιά τή σημερινή σχετική πενία μας ; διαβάζει κανείς καθαρευουσιάνους εδώ καταλαβαίνοντας από τίς πρώτες τρείς σειρές ότι είναι μουσαντένιοι, είτε δημοτικιστάς στούς οποίους βγάζει τό καπέλλο, ή τό αντίστροφο - κι έτσι γινόταν πάντα, άλλωστε !

προσωπικά, άν και συμπαθώ τό λατινικό αλφάβητο καί ελπίζω κάποτε η γλώσσα μας νά αποδοθή ΚΑΙ μέ αυτό, εξυπακούεται ότι δέν μπορώ νά μή λατρεύω καί τούς εκάστοτε ελληνικούς τρόπους γραφής, αφού μέ αυτούς αποτυπώνεται σκέψη καί αποδίδεται η γλώσσα τής κάθε εποχής - ο ίδιος άλλωστε εξακολουθώ νά γράφω ελληνικά μέ όλα τά αλεξανδρινά τους στολίδια ή μπιχλιμπίδια (όπως τά δή κανείς ...).

ωστόσο, η απλούστευση τής γραφής δέν συνεπάγεται απλούστευση τής γλώσσης ' συχνά, συμβαίνει τό εντελώς αντίθετο !


Απάντηση από deleteduser:

πρώτα απο ολα να επαναλάβω αυτό που μας έλεγε η φιλολογοας μας

'' δν υπάρχουν αρχαια και νεα ελληνικά. υπάρχει η ελληνική γλώσσα, ζωντανή και συνεχής''

για την συνέχεια το συζητάμε για την ζωντάνια ομως της γλώσσας πιστεύω δν χωράει καμία

αμφισβήτηση. η γλώσσα ως ζωντανός οργανισμός εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου ανεξαρτήτως ''παρεμβάσεων'' απο υπουργεία παιδεία κτλ.

η υιοθέτηση μιας '' απλούστερης '' γραφής ομως εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες ή απλά μια

λαικιστική προσέγγιση της παιδείας ;

ταλαιπωρούνται τα παιδιά με την ορθογραφια.....και με τα μαθηματικά ταλαιπωρούνται και με την προπαιδεια και με τις δευτεροβαθμιες εξισώσεις .........οσο δε για τα ολοκληρώματα ουτε λόγος !

Η ταλαιπωρία !

δεν βλέπω ομως κανένα να μιλά για κατάργηση ή '' απλοποιηση'' ( ειναι λιγο δύσκολο βλέπετε ) της σχολικής μαθηματικής παιδείας .

για αλλαγή του τρόπου με τον οποίο πρέπει να διδάσκονται τα μαθηματικά μιλάνε ,και σωστά πράττουν , αρκετοί.

απο περιττά μαθήματα και λαθος εκπαιδευτική προσέγγιση ταλαιπωρούνται πολλές φορές οι μαθητές.

δεν νομίζω πως αν αρχίσουμε να γράφουμε χρησιμοποιώντας μόνο το ''ι'' και το ''ε'' θα έχουμε κερδίσει τίποτα παραπάνω απο μια σύγχηση και μια μακρα περίοδο προσαρμογής με τραγελαφικά γεγονότα .

πιστεύω πως δεν ειμαστε στο ιδιο σταυροδρόμι με αυτό που βρέθηκε ο πνευματικός κόσμος της ελλάδος οταν υιοθέτησε την '' μαλλιαρή '' ούτε κάν σε παρόμοια φάση με αυτή της κατάργηση των τόνων και των πνευμάτων.

ας μην δημιουργούμε προβλημα εκεί που δν υπάρχει

υγ

βλέποντας πρόσφατα σε επανάληψη μια συνέντευξη του κ μπαμπινιώτη στην τηλεοραση

και ανακάλυψα οτι αρκετες λεξεις τις γραφω λαθος

το παλικάρι πχ γράφεται παλληκαρι ( παλληξ ) αλλα πιασε το αυγο ( ή το αβγο ) και κουρευτο!

παλικαρι ή παληκαρι ή παλληκάρι η ουσια ειναι πως συννενοούμαστε . και σε 100 χρόνια

μπορεί να εχουν υιοθετήσει ολοι τα δυο γιώτα και ο....παλληξ! να συχνάζει μόνο σε τίποτα διατριβές!

πολλές φορές , σε μια εποχή που το εξελ και το παουερ ποιντ εχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία

απο τις προπαραλήγουσες, ολα αυτά ισως μοιάζουν περιττές λεπτομέρειες

αλλα το ( χιλιοβασανισμένο )

'' εσεις γράφετε ενα γράμμα ''

'' αυτο γράφεται έτσι ''

δεν ειναι δα και τόσο ''τυρρανικό'' να το μάθουν τα παιδάκια

οχι επειδή είναι '' απογονοι'' των αρχαίων και ο .....κισσιγκερ θα μας φαει την γλώσσα!

αλλα επειδη η δομη και η λειτουργία της γλωσσας θα τα μάθουν (πιστεύω ) να σκέφτονται.

Ακομα και η διαδικασία του

΄΄πως γράφεται η τάδε λέξη ΄΄

είναι ενας ‘’γρίφος’’ με ευεργετικά ( θελω να πιστεύω ) αποτελέσματα για την αναπτυξη της ευφυίας του μικρού ( και όχι μονο ) μαθητή.

Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από το χρήστη samurai_aiai ο οποίος έχει διαγράψει το προφίλ του.
Απάντηση από deleteduser:

Παραβαίνων καθ'υποτροπήν τας προσταγάς λυμεώνων βασιλέων

Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από το χρήστη O_AFENTHS_MOY ο οποίος έχει διαγράψει το προφίλ του.
Απάντηση από deleteduser:

Εν ειρήνη επί τό αυτό κοιμηθήσομαι, καί υπνώσω

Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από το χρήστη O_AFENTHS_MOY ο οποίος έχει διαγράψει το προφίλ του.
Απάντηση από foivosapollon:

Αγαπητέ μου Στοβαίε,

μού είναι ευχάριστο καί έχω τήν διάθεσι νά αντιπαρατιθώμε εκ νέου. Αληθώς τό απολαμβάνω, διότι μού δίδεις τό κίνητρο νά κάνω επαναλήψεις σέ διάφορα βιβλία μου. Επανάληψις, μήτηρ μαθήσεως ....... :))

Επομένως, είμαι εις τήν διάθεσί σου, ίνα συζητήσωμε ό,τι ποθείς ' από τούς αρχαίους κυρίως, διότι από τούς συγχρόνους μας, εκείνα τά οποία παρέθεσες ήσαν πλήρως αναληθή καί αντιεπιστημονικά καί ραδίως ανατρεπόμενα υπό τού υποφαινομένου.

Η επιστήμη τής Ιστορίας αγαπητέ μου, βασίζεται, εις τήν διασταύρωσι αξιολόγων, αξιοπίστων καί αδιαμφισβητήτων πηγών, αλλά κυρίως, εις τά αρχαιολογικά ευρήματα, καί ουχί εις τήν γνώμη τινός ή κατά πώς τού φαίνεται !

Καί τά αρχαιολογικά ευρήματα, δυστυχώς, σέ διαψεύδουν.

Τούτο είναι τό δέον γενέσθαι τής συγγραφής τής Ιστορίας, ειδάλλως, ομιλούμε διά δημοσιογραφικόν χρονογράφημα !

Εκείνο τό, " Φοίβε aplu Απόλλων " , μήν τό συζητάς ' δέν σώζεται μέ τίποτε !

Κίνει νά τό γράφης ορθώς, διότι εκτίθεσαι. Καί τό κυριώτερον, εάν επιμένης εις τά λάθη σου, τούτο καταδεικνύει φιλαυτίαν, ήπερ παρεπέμπει εις μίαν γενικωτέραν άστοχη συμπεριφορά, ήτοι, η μή παραδοχή τών σφαλμάτων σου εν γένει .....

Φιλικά,


Απάντηση από Filivos:

Στοβαιε,

στου Ιωσηπου την σεκτα σου τα εμαθαν αυτα??

Φιληβος


Απάντηση από areyousureq:

φίλτατε stovaie

μια μικρή παρατήρηση μόνο...

σημασία έχει φυσικά σε ποιό σημείο βρισκόμεθα,

(βρίσκομαι εν προκειμένω) αλλα σημασία

έχει επίσης απο αυτό το σημείο, ποιά κατεύθυνση θα ακολουθήσουμε!

Θα συνεχίσουμε να προχωρούμε, ή θα οπισθοδρομίσουμε;

ειναι χρησιμο να σκεφτόμαστε οτι είμαστε οι μόνοι υπαίτιοι...δεν είναι

όμως και απολύτως σωστό , μιας και αν ίσχυε αυτό δεν θα

χρειαζόμασταν τα σχολεία...! Πιστεύω καταλαβαίνεις τι εννοώ...!

areyousureq


Απάντηση από deleteduser:

Προς φίλο , αργιουσουρq

Συνεχεία της χθεσινής απάντησης

Αν όμως πιστεύεις ότι τους δέκα μαθητές που πετάν χαρτάκια , πρέπει να τους βάλουμε στο περιθώριο και να μην ασχοληθούμε μαζί τους , και στην χειρότερη περίπτωση να τους ξαυτιάσουμε , λυπάμαι αλλά δεν θα συμφωνήσω μαζί σου. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να ασχολείται με όλα τα παιδιά να βρει τρόπο επικοινωνίας να βοηθήσει ακόμα και αυτά που δεν ενδιαφέρονται όσο μπορεί.

Υστ.1 Για ποια υποκρισία μιλάς στο τέλος; και για ποια υπόθεση λες ότι δεν σου αρέσει;

Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από το χρήστη Atomic ο οποίος έχει διαγράψει το προφίλ του.
Απάντηση από trelogkazos:

μοιαζει να το κανανε οι ρωμαιοι αυτο πριν μερικες χιλιαδες χρονια στα ελληνικα .

τα γκρικλις φτιαχτηκανε για αναγκη εποικοινωνιας χρισιμοποιοντασ τα ελληνικα μεσω των υπολογιστων οταν δεν ηπηρχανε διεθνης συμφωνια κωδικοποιησης γραμματοσειρων και δεν μπορουσες να γραψεις ελληνικους χαρακτηρες η δεν ητανε σιγουρο οτι θα μπορει να τους διαβασει ο συνομιλητης σου τουλαχιστον.

χρησιμοποιουνται ακομη και εχουνε μελον λογο ευρεας χρησεως ορολογιας ορισμενης στα αγγλικα.


Απάντηση από Stovaios:

φίλτατε φοίβε aplu , ελληνιστί απόλλων , ας δούμε τα κυριότερα επί της ος ' , αραβιστί 76.

'' ... σέ ενημερώνω, ότι η δική σου σέκτα σέ παραπληροφορή καί τούτο ... ''

ευχαριστώ σέ , που θεωρείς ότι οι αρχαίοι συγγραφείς και γώ αποτελούμε σέκτα.

'' ... διότι γνωρίζει, ότι εσύ δέν πρόκειται νά διαβάσης όλα τά βιβλία τού Ηροδότου ... ''

μας έχουν διασωθεί και άλλα βιβλία από τον ηρόδοτο και δεν το γνωρίζω ο ανελλήνιστος ; εγώ μόνο την ιστορίην ηροδότου αλικαρνασσέως γνωρίζω.

'' ... γράφει : " ως εμοί δοκέει " ... Άρα, καμμία ιστορική απόδειξις δέν υφίσταται ... ''

αναρωτιέμαι ' δεν έχεις διαβάσει ποτέ θουκυδίδη , πλάτωνα , αριστοτέλη και άλλους να διαπιστώσεις ότι όλοι γράφουν αυτό που πιστεύουν ; γιατί τα '' δοκέω '' του πλάτωνα τα έχετε αναγάγει σε θρησκευτικά δόγματα και ενοχλεί ένα ιστορικό δοκέω του ηροδότου ; και στα δόγματα του πλάτωνα συμφωνώ να στηρίζεται την θρησκεία σας , και οι χριστιανοί σε '' δοκέω '' στηρίζουν όλοκληρο το θεμέλιο της πίστης τους , αλλά μία ιστορική ανφορά γιατί ; επομένως , η καλύτερη των περιπτώσεων είναι να συγκρίνουμε τις ιστορικές αναφορές , όσες έχουμε τουλάχιστον στην διάθεσή μας. φαντάζομαι θα το θεωρήσεις πιό λογικό από το να δεχόμαστε α πριόρι την δογματική της παγανιστικής μασονίας.

περί του παρατιθεμένου χωρίου τώρα ' βλέπεις να γράφει ο φίλτατος ιστορικός '' ελληνικά γράμματα '' ; περί καδμείων γραμμάτων κάνει λόγο τα οποία ομοιάζουν πρός τα ιωνικά ! έχεις δεί το φοινικικό αλφάβητο να δείς πόσο όμοιο είναι με το ελληνικό ' και πρόσεχε , μην το συγκρίνεις με το μεταγενέστερο ελληνικό , αλλά με το ομηρικό ' πάντα το πιό αρχαίο μετράει. επίσης , κατά τη γνώμη σου , γιατί τα γράμματα στην ελλάδα ονομάζονταν '' φοινικήια '' ; επίσης , οι ίωνες αποκαλούν '' τας βύβλους διφθέρας '' εν ώ στην εποχή του ηροδότου '' πολλοί των βαρβάρων ες τοιαύτας διφθέρας γράφουσι ''. σύμφωνα με την δογματική της παγανιστικής μασονίας,αυτό γιατί συμβαίνει ; επίσης , πώς ονομαζόταν ο διδάσκαλος του ημίθεου αχιλλέα ; πώς τον κατονομάζει ο όμηρος ;

αυτά περί των επιχειρημάτων σου. σκέφτομαι τώρα εάν πρέπει να περάσω στην αντεπίθεση και να παραθέσω αποσπάσματα του διόδωρου, του παυσανία ,του τατιανού, του δίωνα κασσίου και του μισάνθρωπου μεγάλου αθανασίου και σαν κερασάκι τις απόψεις των σύγχρονων τμημάτων γλωσσολογίας ανα τον κόσμο , αλλά επειδή το έχω κάνει στο παρελθόν και δεν σε έπεισαν τα λεγόμενά των , προτιμώ να μην τα παραθέσω. δεν έχει σημασία να παραθέτεις αποσπάσματα σε άτομα που διάκεινται δυσμενώς απέναντι σε ιστορικές αναφορές αλλά θεωρούν ιστορία την δογματική της σέκτας. εάν άλλη φορά , κάποιος άλλος επιμένει για ιστορικές αναφορές , ευχαρίστως να τις επαναπαραθέσω. όποιος αρνείται την φοινικική καταγωγή του αλφαβήτου ( και όχι της γραφής ασφαλώς ) αρνείται ολόκληρη την ελληνική ιστορική παράδοση. οι μόνοι που μπορούν να την αρνηθούν είναι οι γλωσσολόγοι με τα νέα στοιχεία που θα φέρνουν κάθε τόσο στην επιφάνεια. το θέμα του αλφαβήτου κλείνει εδώ λοιπόν ανά μέσον εμού και σού.

'' ... δίπλα στό Φοίβε, νά γράφης Άπολλον ... ''

ασφαλώς και είσαι ορθός ως πρός την κλητική. αλλά δίπλα από το '' φοίβε '' δεν γράφω το απόλλων , αλλά το aplu. δεν υπάρχει , πρός το παρόν τουλάχιστον , κανόνας της ελληνικής γραμματικής του πώς θα συντάσσεται μία λέξη όταν έπεται από μία αλλοδαπή. κάθε φορά που το γράφω λοιπόν βρίσκομαι σε δίλημμα ' να χρησιμοποιήσω ονομαστική ή κλητική ; προτιμώ ονομαστική μιάς και η αγγλική δεν διαθέτει κλητική καθώς επίσης μετά από δοτική ( ελληνιστί ) είναι εξαιρετικά σπάνιο να γραφεί κλητική στον πεζό λόγο.

η άποψή σου περί του τσοπαναραίου ησιόδου ;

Αληθινά.

φίλτε άρ ιού , γιατί θεωρείς ότι ένα '' ομοιογενες παγκοσμιο πολιτιστ/μικο συστημα '' δύναται να οδηγήσει '' στην εξασθενηση των πολιτισμων.. '' ;

μα ο ελληνιστικός κόσμος και ρωμα'ι'κός κόσμος έτσι μεγαλούργησε. από την συγχώνευση των πολιτισμών και την προσπάθεια των αυτοκρατόρων να ενοποιήσουν τα πάντα. ένα κράτος , μία γλώσσα , μία θρησκεία.

περί τόνων γράφεις '' ... καποια στιγμη θα πρεπει να τους συνηθισω... ''

να συνηθίσεις να βάζεις τόνους ; μα όλοι πιστεύω από μικροί έχουμε διδαχθεί να βάζουμε τόνους. εάν λοιπόν η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων που γράφει αγγλογραικικά πεί ότι '' κάποια στιγμή πρέπει να συνηθίσω να γράφω ελληνικά '' τότε τί επιχείρημα θα χρησιμοποιήσουμε για να τους πείσουμε ; απολύτως κανέαν φυσικά. η γλώσσα αλλάζει και οι υπαίτιοι ( εάν θεωρείται κακό ) είμαστε εμείς και ΜΟΝΟ εμείς. ευχαριστώ σέ επίσης.


Απάντηση από giorgos__1:

egw psifizw greeklish


Απάντηση από deleteduser:

Αυτά για να μαθαίνουμε από τους πολιτισμένους λαούς και να παραδειγματιζόμαστε. Αν αγωνίζεσαι για μια καλύτερη εκπαίδευση , να αλλάξουμε αυτό το απαράδεκτο σύστημα , εγώ φίλε αργιουσουρq είμαι μαζί σου.

Καληνύχτα από Θεσσαλονίκη.

Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από το χρήστη Atomic ο οποίος έχει διαγράψει το προφίλ του.
Απάντηση από deleteduser:

Επισης αποσπασμα από email φιλου

Kαλημέρα Σχολείο - Καλημέρα Θλίψη

.

Φινλανδία-Ελλάδα

.

Ανοιξαν τα σχολεία. Για κάποιους ένα ευχάριστο και μοναδικό γεγονός, για τους περισσότερους θλιβερό. Σε μια μακρινή χώρα, στη Φινλανδία, που εδώ και μια δεκαετία οι μαθητές της βγαίνουν πρώτοι σε όλες τις διεθνείς αξιολογήσεις του ΟΟΣΑ(οι δικοί μας τελευταίοι), γιορτάζουν τις μέρες αυτές.

Γιορτάζουν, γιατί μετά από δύο μήνες διακοπών βρέθηκαν ξανά με τους συμμαθητές και δασκάλους φίλους τους, στη μικρή κοινότητα του σχολείου τους. Στη Φινλανδία, στα πολυθέσια και ολοήμερα σχολεία θα βρεις παιδιά από 8 μηνών μέχρι 16 ετών. Όταν εργάζονται και οι δύο γονείς μπορούν να αφήσουν το 8 μηνών και άνω παιδί τους στο σχολείο μαζί με τα μεγαλύτερα αδερφάκια του. Στη μικρή κοινότητα του σχολείου θα βρεις παιδιά με ειδικές ανάγκες, αφού, σκοπίμως, δεν υπάρχουν ειδικά ιδρυματικά-σχολεία. Θα βρεις βρέφη, να μαθαίνουν από μικρά να συνυπάρχουν με μεγάλους και αναπήρους, όπως στην κοινωνία των μεγάλων, καλλιεργώντας το αίσθημα της ευθύνης και της αλληλεγγύης των μεγάλων παιδιών προς τα μικρότερα και προς τα διαφορετικά.

Στη Φινλανδία γιορτάζουν, γιατί θα βρεθούν πάλι σε σχολεία με σύγχρονα εργαστήρια και αμφιθέατρα, με κλειστά γυμναστήρια και πισίνες, με ειδικές αίθουσες χαλάρωσης και σάουνας, με εστιατόρια με το δωρεάν φαγητό και το σημαντικότερο, γιατί θα μάθουν και θα δημιουργήσουν γνώση με τους δασκάλους φίλους τους, παίζοντας, συζητώντας και μελετώντας διάφορα βιβλία και όχι ένα υποχρεωτικό σε κάθε μάθημα, όπως στην Ελλάδα. (Οι δάσκαλοί μας, ακόμη και να θέλουν να πάρουν πρωτοβουλίες δημιουργικής μάθησης δεν μπορούν. Είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν με συγκεκριμένα βιβλία με έναν στόχο: «να βγει όπως-όπως η ύλη», αποστηθισμένη βεβαίως).

Τα παιδιά στη Φινλανδία, στις πρώτες έξι τάξεις, κάνουν συχνά τεστ, όχι όμως για να βαθμολογηθούν (να τιμωρηθούν όπως τα ελληνόπουλα)αλλά για να διαπιστωθούν οι αδυναμίες τους ώστε να τους παρασχεθεί εξατομικευμένη ενισχυτική διδασκαλία.

Η φιλοσοφία τους είναι, «η βαθμολογία αποθαρρύνει και ωθεί ακόμη περισσότερο στην άρνηση μάθησης τον κακό μαθητή, ενώ επιβραβεύει τον καλό μαθητή, που έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζεται την επιβράβευση». Τα παιδιά στη Φινλανδία μπορούν ήδη από τις πρώτες τάξεις, να επιλέξουν ακόμη και το ημερήσιο πρόγραμμά τους. Ένα παιδί της δευτέρας δημοτικού, μπορεί μια ημέρα να επισκεφτεί κάποιο μάθημα της τρίτης ή ακόμη και της πρώτης, αν νομίζει πως αυτό χρειάζεται περισσότερο. Τα παιδιά στη Φινλανδία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, που το εκπαιδευτικό τους σύστημα είναι ανάμεσα σε εκείνο των πρώτων πέντε στον κόσμο, όπως στην Ιαπωνία, Κορέα και Καναδά, όταν έχουν τεστ στα μαθηματικά, φυσική, χημεία, ακόμη και στη γλώσσα τους, επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βοήθημα (βιβλίο με τους μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς τύπους και λεξικό γλώσσας). Οι παιδαγωγοί τους δεν έχουν κανένα λόγο να απαιτήσουν από τα παιδιά να μάθουν απ έξω πράγματα, που μετά από μερικές εβδομάδες δε θα θυμούνται. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μάθουν τα παιδιά τους να σκέπτονται λογικά, με κριτική αναλυτική σκέψη, κατανοώντας περίπλοκα νοήματα και αλληλοσυσχετισμούς. Με λίγα λόγια, τους ενδιαφέρει να αγαπήσουν τα παιδιά τη μάθηση και το βιβλίο για να συνεχίσουν να μαθαίνουν μόνα τους. Με το ζόρι δε μαθαίνει κανείς. Με το ζόρι μπορείς μόνο να αποστηθίσεις ξένη γνώση, για λίγο καιρό.

Οταν το απόγευμα, μετά την ενισχυτική διδασκαλία, οι φινλανδοί μαθητές πάνε στο σπίτι, αφήνουν τη σάκα με τα βιβλία στο σχολείο. Ολη η υπόλοιπη ημέρα τους ανήκει. Χαίρονται την παιδικότητά τους. Τεστ για το σπίτι απαγορεύονται. Η λέξη φροντιστήριο δεν υπάρχει ούτε στο λεξικό τους. Είναι πρώτα στην Ευρώπη στην ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων και τελευταία σε τηλεθέαση. Τα ελληνόπουλα τρέχουν από φροντιστήριο σε φροντιστήριο σαν κουρδιστά πορτοκάλια. Το μόνο που τους μένει μετά, είναι να καθίσουν εξαντλημένα μπροστά στην τηλεόραση μέχρι να τους πάρει ο ύπνος. Σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου δε βλέπεις παιδιά με τσάντες να κυκλοφορούν μέχρι τα μεσάνυχτα τρέχοντας σαν τον Βέγγο να προλάβουν το επόμενο μάθημα αποστήθισης, προς μεγάλη ικανοποίηση των φροντιστηρίων. Είναι δυνατόν αυτά τα τραύματα της χαμένης παιδικότητας να μην έχουν βαθιές και μακροχρόνιες ψυχικές συνέπειες;

Τα περισσότερα ελληνόπουλα πάνε άκεφα σε άθλια δημόσια σχολεία, που μοιάζουν σαν γκαράζ αυτοκινήτων. Θα συναντήσουν δασκάλους, στην πλειονότητά τους σκυθρωπούς και δίχως όρεξη, που από τότε που τελείωσαν τις σπουδές τους δεν έχουν ανοίξει βιβλίο. Θα συναντήσουν δασκάλους, για τους οποίους η λέξη εξατομικευμένη προσέγγιση μαθητή με ιδιαίτερα προβλήματα, υπάρχει μόνο στα λεξικά. Θα πρέπει να αποστηθίσουν κακογραμμένα βιβλία πάνω στα οποία θα εξεταστούν. Οποιος έχει την καλύτερη μνήμη ή τις καλύτερες τεχνικές αποστήθισης, όχι απαραίτητα και το καλύτερο μυαλό, θα επιβραβευθεί. Οι κακοί μαθητές θα τιμωρηθούν και θα σπρωχθούν στη μαθησιακή άρνηση. Η μαθητική διαρροή στη χώρα μας, σε κάποιες περιοχές ξεπερνά το 30% , ενώ στη Φινλανδία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η απάντηση της υπουργού παιδείας τους είναι: «είμαστε μια μικρή χώρα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε έναν μαθητή».

Γιατί αλήθεια συμβαίνουν όλα αυτά τα τραγικά, στο σημαντικότερο τομέα μιας χώρας όπως είναι η παιδεία, από την οποία εξαρτώνται όλα τα άλλα; Γιατί βασανίζουμε δίχως λόγο ότι πολυτιμότερο έχουμε, τα παιδιά μας; Γιατί, ενώ πληρώνουμε τα περισσότερα λεφτά στον κόσμο για την παιδεία (στην παραπαιδεία των φροντιστηρίων), έχουμε μια τόσο άθλια δημόσια παιδεία;

Την απάντηση μας την έδωσε πριν λίγες ημέρες ο κος Βουλγαράκης: «υπάρχουν βουλευτές που τα δίδακτρα που πληρώνουν για τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία είναι περισσότερα από τα εισοδήματα που δηλώνουν στο πόθεν έσχες»!!!

Κυβερνώντες και εξουσιάζοντες, που στέλνουν τα παιδιά τους σε πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία, δεν έχουν κανένα λόγο να δώσουν λεφτά στη δημόσια παιδεία, όπως δεν έχουν κανένα λόγο να δώσουν λεφτά για τη δημόσια υγεία αφού αν χρειαστεί, οι ίδιοι και τα παιδιά τους θα πάνε στο Memorial. Αυτή είναι η μοναδική εξήγηση και καμία άλλη για τα άθλια δημόσια σχολεία μας. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες προς βλάκες!

Στη Φινλανδία, ο γιος του πρωθυπουργού, του προέδρου της ΝΟΚΙΑ, του θυρωρού της πολυκατοικίας και του χασάπη της γειτονιάς πάνε στο ίδιο δημόσιο σχολείο. Γι αυτό και έχουν κάθε λόγο να δίνουν τα διπλάσια ακριβώς λεφτά από εμάς, γύρω στο 7% του ΑΕΠ, για την παιδεία τους. «Βάση της εκπαίδευσής μας είναι η ισότητα όλων στο σχολείο», λέει η υπουργός τους. Οι φινλανδοί αγαπούν την πατρίδα τους, όχι ακροδεξιά και θεωρητικά σαν μια αφηρημένη ιδέα, αλλά σαν ζωντανό οργανισμό. Γι αυτούς πατρίδα είναι πάνω απ' όλα ο λαός τους, οι άνθρωποί τους, τα παιδιά τους

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από το χρήστη Atomic ο οποίος έχει διαγράψει το προφίλ του.
Απάντηση από deleteduser:

Το θέμα της εκπαίδευσης είναι λίγο διαφορετικό από το ποστ. Αν υπάρχει αμορφωσιά αν υπάρχει τεμπελιά , κατά το μεγαλύτερο ποσοστό φταίνε οι εκπαιδευτικοί και όλο το σύστημα εκπαίδευσης. Μην τα ρίχνουμε όλα στα παιδιά. Δικη σου δουλεια είναι να καταφέρεις να βρεις τρόπο να διδάξεις όλους τους μαθητές ακόμα και αυτούς που δεν ενδιαφέρονται.

Αν έχεις δει την ταινία , ασυμβίβαστη γενιά με την Μισέλ Φάϊφερ στο ρόλο μιας καθηγήτριας θα καταλάβεις τι εννοώ.

Copy paste

Ακολουθώντας το όνειρο της ζωής της η Λου-Ανν αναλαμβάνει να διδάξει μια ομάδα εφήβων, που έχουν μεγαλώσει σε δύσκολες συνθήκες ζωής με τη μια αποτυχία να διαδέχεται την άλλη, θεωρώντας ότι η ζωή δεν έχει τίποτα πια να τους προσφέρει. Αποφασισμένη να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και να φέρει την αλλαγή στη ζωή τους, παλεύει να τους προσεγγίσει οδηγώντας πολλές φορές τους μαθητές αλλά και τον εαυτό της στα άκρα! Μια πραγματικά εκπληκτική ταινία με δυναμικούς χαρακτήρες και έντονα συναισθήματα.

Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από το χρήστη Atomic ο οποίος έχει διαγράψει το προφίλ του.
Απάντηση από areyousureq:

μαλιστα...

δεν συμφωνω φυσικα με αυτο που λες περι τασης για

κατευθυνση σε ενα ομοιογενες παγκοσμιο πολιτιστ/μικο συστημα ή για να το

πω οπως το αντιλαμβανομαι, στην εξασθενηση των πολιτισμων...!

εσυ εαν καταλαβα καλα, βρισκεις ομορφια σε εναν κοσμο με κοινη γλωσσα,

(και κοινη πολιτικη...;) εγω απεναντιας θεωρω οτι η ομορφια

πηγαζει εκ της (οποιασδηποτε) διαφοροποιησης...! Ασε που πισω απο

ολα αυτα κρυβονται και αλλα πραγματα...ισως να μην μπορω να τα

προσδιορισω, ή να τα αποδειξω, δεν μπορω ομως να πιστεψω οτι

ολο αυτο θα μπορουσε να γινει για να ερθουν οι λαοι πιο κοντα (και πως

θα πουλουμε μετα τα οπλα μου λες; Ναι οπλα...σημαντικοτερα και

περισσοτερο αναγκαια και απο τα ναρκωτικα), για να καταπολεμησουμε

την ξενοφοβια, για εμπορικους λογους, για να μη νιωθει ο μπαρμπας μου

στο Γιοχανεσμπουργκ ασχημα οταν σκοτωνει την ορθογραφια με τα

γραμματα του...! Τεσπα...το ξερω οτι δεν προκειται ποτε να συμφωνησουμε

σε αυτο το θεμα, αλλα οπως και να εχει, ευχαριστω για την λεπτομερεστατη

απαντηση σου....

Α!Και οσον αφορα τους τονους, εχεις δικιο...οσο και να βιαζομαι,

καποια στιγμη θα πρεπει να τους συνηθισω...!

Βρε Atomic, να σε ρωτησω κατι...γιατι εις το ονομα της τεμπελιας και

της αμορφωσιας, να στερηθουν καποια παιδια που πραγματικα θα ηθελαν

να γραφουν σωστα, αντι να αφησουμε απλα αυτους που δεν ενδιαφερονται

να γραφουν σωστα, μιας και, ετσι και αλλιως δεν ενδιαφερονται;

Να στο πω με ενα παραδειγμα....ας πουμε οτι διδασκω σε μια ταξη και απο τους

εικοσι μαθητες οι 10 ενδιαφερονται ενω οι αλλοι γελουν πετωντας

χαρτακια ο ενας στον αλλον κτλ....γιατι λοιπον να αρχισω κι εγω να

μ@λ@κιζομαι στεροντας το μαθημα απο αυτους που θελουν να

προκοψουν αντι στην καλυτερη περιπτωση να αδιαφορησω για τους

τεμπεληδες, και στην χειροτερη να τους ξαφτιασω; Δεν ειναι λιγο

υποκριτικο αυτο....εμενα μου μυριζει πολυ αυτη η υποθεση φιλε μου...!

areyousureq


Απάντηση από foivosapollon:

Αγαπητέ μου Στοβαίε,

είχαμε αρκετό καιρό νά αντιπαρατεθούμε καί σέ καλωσορίζω. Μιά καί ωμίλησες γιά σέκτες, σέ ενημερώνω, ότι η δική σου σέκτα σέ παραπληροφορή καί τούτο, διότι γνωρίζει, ότι εσύ δέν πρόκειται νά διαβάσης όλα τά βιβλία τού Ηροδότου, πού έχει ως αποτέλεσμα νά μένης εκτεθειμένος. Σέ συμβουλεύω φιλικά λοιπόν νά διαβάζης καί όχι νά παπαγαλίζης πετσοκομμένα αποσπάσματα.

Ο Ηρόδοτος, σέ αυτό πού υπεστήριξες, γράφει : " ως εμοί δοκέει " , πού σημαίνει : όπως μού φαίνεται, κατά τήν γνώμη μου. Άρα, καμμία ιστορική απόδειξις δέν υφίσταται ' απλώς ο Ηρόδοτος μάς είπε τήν γνώμη του καί καλώς έκανε.

Αλλά, γιά νά τελειώνωμε μία καί καλή μέ αυτό τό ψεύτικο καί ηλίθιο ζήτημα ' ο ίδιος ο Ηρόδοτος ( Τερψιχόρη 59 ) ξεκαθαρίζει τό θέμα γράφοντας :

" είδον δέ καί αυτός Καδμήϊα γράμματα εν τώ ιερώ τού Απόλλωνος τού Ισμηνίου εν Θήβησι τήσι Βοιωτών επί τρίποσι τρισί εγκεκολαμμένα, τά πολλά όμοια εόντα τοίσι Ιωνικοίσι "

Νά κάθεσαι λοιπόν νά διαβάζης καί μήν μάς μεταφέρης τά κατασκευάσματα τής σέκτας σου !

Κι επειδή βλέπω ευχάριστα τήν προσπάθειά σου νά μάθης αρχαία ελληνικά, όταν μέ προσφωνής, σέ παρακαλώ νά χρησιμοποιής δύο κλητικές :

δίπλα στό Φοίβε, νά γράφης Άπολλον ' εκείνο τό, Φοίβε Απόλλων, βγάζει μάτι βρέ μπαγάσα !

Φιλικά,


Απάντηση από Filivos:

Ξεφυλιζα κατι Τραγωδιες και παρατηρουσα το λιτο αρχαιο κειμενο και στη άλλη σελιδα τις πομπώδεις μεταφρασεις. Στο νου μου ηλθε αυτό που εγραψε ένα μεγαλος Ελληνιστης του 20ου αιωνα ο Gilbert Murray στην Εισαγωγη του στον Ευριπιδη ότι μεταφραζοντας τον, χρησιμοποιησε περιτεχες αγγλικές λεξεις γιατι αν εμενε στην αυστηρη ελληνικη γλωσσα και στην ακριβη μεταφραση το αποτελεσμα θα ηταν φτωχο πραγμα όμως εντελως αντιθετο από το προτοτυπο.

Η παρατηρηση του GM είναι εντυπωσιακη αν σκεφτουμε ότι η ελληνικη γλωσσα μπορει να εκφρασει με τον πλουτο και την δυναμη που εχει και τις πλεον ομιχλωδεις νοηματικες διαφορες και ολες τις εντασεις των συναισθηματων.

Από την άλλη δεν υπαρχει κατι στο συγχρονο κοσμο, στη σκεψη, στη τεχνη, στην επιστημη που να μην παραπεμπει στην Ελλαδα. Εν τουτοις σε ότι αφορα στη γραφη της Λογοτεχνιας καθολου η Ελλαδα δεν επηρεασε το συγχρον τροπο γραφης καιτοι ο μυθος, το επος, η λυρικη ποιηση, το ειδυλιο, το μυθιστορημα, το διηγημα, το δραμα, ο φιλοσοφικος λογος, η τραγωδια, η κωμωδια κα εδώ γενηθηκαν.

Οι Ελληνες παντα στα κειμενα τους, όπως και στην εικαστικη τους τεχνη αλλωστε, είναι πολύ απορροφημενοι με την σκεψη τους και πρωτιστα τους ενδιαφερει να περάσουν μια αποψη, μια ιδεολογια και ποτε να φορτισουν κατι συναισθηματικα. Παραλληλα θεωρουσαν τον κοσμο πολύ ομορφο κοσμημα, κατοικια των Θεων αλλωστε- και ετσι η φαντασία σε αυτους ποτε δεν επαιξε μεγαλο ρολο ως οντα λογικα πρωτα απ’ όλα. Όλα αυτά τους εκαναν να χρησιμοποιουν λεξεις με φειδω, κυριολεκτικες, αυστηρες, καθολου ρητορικες, ξεκαθαρες, και σχηματα εκφραστικα διαυγη, απλα, λακωνικα. Τα στολιδια, η υπερβολη, η καλπαζουσα φαντασια ησαν παγματα που απεχθανοντουσαν. Αγαπουσαν το ωραιο αλλα εμεναν απλοι.

Τι επηρεσε εμας του Δυτικους να εγκαταλειψουμε αυτό τον τροπο γραφης και να χρησιμοπουμε σχηματα μεσα στη φαντασια, στο υπερβολικο συναισθημα, στις βαρυγδουπες λεξεις, στις μακροσκελεις προτασεις, στη διακοσμηση και στις εντονες επαναληψεις.

Φυσικα ο τροπος γραφης της Λογοτεχνιας μας προηλθε από την Εβραϊκη ποιηση πως ως θρησκευτικη ποιηση, μιας θρησκειας εξ αποκαλυψεως, απευθυνεται στις αισθησεις. Σκοπος αυτης της ποιησης είναι να δημιουργησει ένα συναισθηματικο αποτελεσμα που εξασθενιζει την λογικη και ανοιγει τον δρομο σε ένα ομαδικο συναισθημα. Δεν θελω να πω ότι η ποιηση αυτή δεν είναι ωραια αλλα θελω να πω ότι εχει άλλο στοχο να μας γεμιζει συναισθηματα και εικονες ενώ η ελληνικη λογοτεχνια εχει σαν στοχο να βαζει το νου σε δουλειά.

Βεβαια το να βαλεις το νου σε δουλεια και μετα αυτή την δουλεια να την αποτυπωσεις στο χαρτι θελεις τα καταλληλα συμβολα. Αν θες συναισθηματα και εικονες ένα ιιι σου φτανει!!

Φιληβος


Απάντηση από deleteduser:

Αντιλαμβανομεθα καποιους χριστες που διακατεχοντε από προσηλοση στο παρελθον , και στιν προγονολατρια. Το αποτελεσμα ομος ηνε να εμποδιζετε η επαφη τους με την πραγματικοτιτα , και τις αναγκες του παροντος και του μελοντος. Η γραφη δεν χριαζετε να ηνε πολιπλοκι , δισκολι με ανοφελα και περιτα στιγματα για λογους εσθητικης , αλλά να προσαρμοστη στις απετησις και τις επιταγες της σημερινης πραγματικοτιτος.

Πιος νεος σιμερα θα εστελνε μηνιμα , με το κινητο του και θα χρησιμοπηουσε ελλινικι γραφη με δασιες ψιλες περισπομενες και διαλιτικα; κε ποσοι θα τα χρησιμοπιουσαν στον ιπολογιστη τους; Πολοι μάλιστα όπως αναφερι και ο Κος Stovaios δεν βαζουν ουτε οξίες , κε μερικοι γραφουν στα κεφαλεα που ινε επισις αντιεσθητικα για να αποφιγουν να βαλουν τόνο.

Η γνωση και η πνεβματικη καλιεργια δεν εξαρτοντε από την γραφη αλά από το περιεχομενο και την πιοτητα τον γραφομενον. Δηλαδη η ουσια ινε ποσο χρισιμο ινε αφτο που διαβαζουμε και όχι με πια γραφη ινε γραμενο.

Το προβλιμα της φιλοσοφιας δεν ινε ο τροπος γραφης , αλα ο τροπος εκφρασης και σκεψης που σιντελουν στην πνεβατικι δημιουργια η οποια χαρακτηριζι , την ακμη η παρακμη ενός πολιτισμου. Δια της αρχης της αναγκεοτητας λοιπον και προκιμενου να εξασφαλισθη η αρμονικη και κινονικη σιμβιοση μας , ας ανταποκριθουμε στην εποδινι αναγκι απλουστεφσης της γραφης.

Ερωτηματα

1ον Συμβαλη ο τροπος σινταξης τον γραματον για την δημιουργια λεξεον στην διαμορφοση της σηγχρονης κηνονιας η ινε αδιαφορο , και το πνεβμα της συγχρονης κηνονιας ινε προσανατολισμενο στις θετικες επιστημες και στην τεχνολογια?

2ον Αν η αρχεοι ιμον προγονοι ιχαν κινητα και ηλεκτρονικο ηπολογιστη , θα καταργουσαν τα σημια στηξης?

Ιστ1 Ο θεματογραφεας προχορησε , με πληρη σηνηδηση εις αφτοκτονια , εχον το μοναδικο εξ’ολον προνομιο να γνορηζι , το τερμα της ποριας του κε την οριστικη του καταληξη.

Ιστ2 Καλο ταξιδι θεματογραφε

Ιστ3 Αντε αναστησου και ας τα χαζα

Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από το χρήστη Atomic ο οποίος έχει διαγράψει το προφίλ του.
Απάντηση από Stovaios:

όχι αγαπητέ άρ ιού , στην γραφή αναφέρομαι. για αυτό και τα αναφέρω όλα αυτά. όταν οι αρχαίοι είχαν δίφθογγα φωνήεντα το αποτύπωναν στην γλώσσα τους , όχι όπως εμείς σήμερα προφέρουμε όλα τα δίφθογγα ως '' ι ''. αυτό είναι πλεονασμός και επομένως τα χρόνια και η συνήθεια θα τον καταργήσουν. όπως μάθαμε να γράφουμε χωρίς πνεύματα , έτσι θα μάθουμε και χωρίς δίφθογγα φωνήεντα.

πάμε στα ερωτήματά σου.

δεν υπάρχουν περίοδοι στις οποίες θα αναφερθείς ως γραφικά εμπλουτισμένες ή απλοποιημένες. η εκάστοτε περίοδος χρησιμοποιεί την γραφή του καιρού της , ή αν προτιμάς η γραφή είναι η αποτύπωση του πολιτισμού , έστω σε ένα σημαντικό βαθμό , αν όχι τον μεγαλύτερο. στην αποκρυπτογράφηση της συλλαβικής γραφής καταλήξαμε ότι χρησιμοποιούνται κυρίως όροι εμπορικοί , λογιστικοί , οικονομικοί ' όροι που αφορούν την πρωταρχική οργάνωση ενός κράτους. την στιγμή που οι μυκηναίοι ή οι κρήτες έγραφαν αυτά , στην ασία οι σουμέριοι και οι χετταίοι έγραφαν ποιήματα και έπη. αργότερα που αυτοί οι πολιτισμοί χάθηκαν , οι έλληνες και οι λατίνοι άρχισαν να γράφουν ποιήματα και έπη. οι δύο τελεύταιοι ασχολήθηκαν με αυτή τη μορφή μόνο με το αλφάβητο , ενώ οι ασιάτες με τα συλλαβογραφή. δεν μπορείς να πείς όμως ότι οι ασιάτες ή οι ευρωπαίοι έχουν πιό εμπλουτισμενη γραφή , οι όροι είναι άνισοι και αυτό αποδεικνύεται ακόμα και σήμερα όπου στην ανατολή δεν χρησιμοποιείται το δυτικό αλφάβητο κάτι που ισχύει παραδόξως στη δύση. η τουρκία ούτε έναν αιώνα δεν έχει που χρησιμοποιεί το αλφάβητο , η δε κίνα φρονώ πώς κάνει τα πρώτα βήματά της. επομένως , μην κοιτάς να δείς ποιά γραφή είναι πιό εμπλουτισμένη , διότι δεν υπάρχει εμπλουτισμένη γραφή αλλά μόνο γραφή που αποτυπώνει τον πολιτισμό. έτσι όπως εμείς θεωρούμε πολιτισμό τον δυτικό πολιτισμό , και κάτι άγνωστο τον ανατολικό και κάτι εξωτικό , έτσι θεωρούνε και αυτοί για μας.

στο δεύτερο ερώτημά σου ' δεν υπάρχει τελικό στάδιο. με την προ'υ'πόθεση ότι ζούμε και θα ζούμε σε ανατροφοδοτούμενες κοινωνίες ποτέ δεν θα υπάρξει '' τελικό στάδιο ''. μέχρι φυσικά η προ'υ'πόθεση να σταματήσει να υφίσταται και αυτό πότε μπορεί να γίνει ; φαντάσου ότι υπάρχουν γλώσσες που ομιλούνται στα βάθη του αμαζονίου ( δοκώ ότι επαναλαμβάνομαι τώρα ) επί εκατονταδες χρόνια. φαντάσου ότι οι τοπικές διάλεκτοι της ελληνικής δεν ομιλούνται σε μεγάλες πόλεις παρά σε κάτι απομονωμένα χωριά , μακρυά από τον '' πολιτισμό ''. όταν και άν ο κόσμος γίνει ένα απομονωμένο χωριό τότε θα αδρανοποιηθεί. τότε ίσως να φτάσει σε αυτό που ονομάζεις τελικό στάδιο αν και καλύτερος όρος είναι το '' νεκρό σημείο ''. πρός αυτήν την κατεύθυνση οδηγούμεθα , απλά η αρχή γίνεται σε λιγότερο οδυνηρά επίπεδα. τα εθνικά κράτη πλέον χάνουν την σημασία τους , υπάρχουν τα υπερ-κράτη , υπάρχει κοινό νόμισμα , κοινή πολιτική , κοινή οικονομία ( πρόσφατα η ένωση έκρουσε τον κώδωνα του κινδυνου στην ελλάδα για την μη αξιοπιστίας της πρός τους εταίρους ) , παλαιότερα έγινε προσπάθεια για κοινή παγκόσμια γλώσσα ( εσπεράντο ) αλλά δεν έχω ασχοληθεί περαιτέρω να δώ σε τί φάση βρισκόμεθα ( ακόμα και στην βίκιπαίδεια μπορείς να διαβάσεις μερικά άρθρα στην εσπεράντο ) , σε λίγο θα έχουμε και κοινή θρησκεία ( οι εν ελλάδι μασόνοι μας πληροφόρησαν ότι κατασκευάστηκε ναός στην κασσάνδρεια '' για όλους τους έλληνες '' ) , οπότε δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούμεθα με την ορθογραφία. όλα κινούνται πρός την σωστή κατεύθυνση.

και μιάς και '' δεν είδες '' το προηγούμενο ερώτημά μου ' γιατί δεν χρησιμοποιείς τόνους ΄υποτίθεται ότι σε πονά η απλοποίηση της ελληνικής , φυσικά το ερώτημα ισχύει για όλους όσους δεν χρησιμοποιύν τόνους και '' πονάνε '' για την ελληνική.

φοίβε aplu , ελληνιστί απόλλων , οι γεφυραίοι ήταν μεν σημίτες , όχι όμως εβραίοι. ο τίτλος '' εβραίος '' δεν ήταν τίτλος εθνικός αλλά θρησκευτικός , όπως οι σημερινοί χριστιανοί. ο εθνικός τίτλος ήταν '' ισραήλ ''. οι γεφυραίοι πάλι ήταν αυτοί που , όπως μας πληροφορεί αυτός ο κακός ο δαίμονας της ιστορίας ο ηρόδοτος , αυτοί που εισήγαγαν '' διδασκάλια '' στους έλληνες , επομένως να μιλάς καλύτερα για τους διδασκάλους των προγόνων σου. και μία τελευταία παρατήρηση που συνάδει με τα ανωτέρω ' γιατί τέτοια ειρωνία πρός τους '' γιδοβοσκούς '' ; η τρομοκρατική σέκτα σου έχει μάθει ότι το κυρίαρχο επάγγελμα στην αρχαία ελλάδα πρό της ομηρικής εποχής ήταν αστροφυσικοί ; επίσης , εάν μία φυλή είχε κοπάδια αιγοπροβάτων θεωρείς ότι ήταν φτωχή ; μέχρι πρίν διακόσια χρόνια, ποιά κοινωνική ομάδα ήταν η πιό πλούσια στην ελλάδα ; a , kai ένα τελευταίο πάλι με τους γιδοβοσκούς. σου παραθέτω απόσπασμα από ποίημα ενός ανθρώπου που όχι μόνο μόρφωσε την ελλάδα με τα '' διδασκάλιά του '' αλλά αποθεώθηκε ως ο πατέρας του διδακτικού έπους και στο οποίο μας μνημονεύει το επάγγελμά του :

'' τόνδε δε με πρώτιστα θεαί πρόςε μύθον έειπον , Μούσαι Ολυμπιάδες , κούραι Διός αιγιόχοιο ' ποιμένες άγραυλοι ... ''

μεταφράζω ο ανελλήνιστος

'' τούτω δώ όμως πρώτα οι θεές πρός λόγον μου είπαν, οι μούσες οι οκατοικούντες στην Λούσμπαί ,οι κόρες του ασπιδοφόρου Ιαώ '' γιδοβοσκοί που ζείτε έξω στους αγρούς ...

ο ησίοδος , περί ού ο λόγος , ήταν τσοπαναραίος και τόλμησε ο άξεστος τσοπάνης να μορφώσε τα ελληνόπουλα. μωρέ καλά έκαναν και τον έσφαξαν ! ακού εκεί , να μορφώσει τους προγόνους μου ένας βλάχος !


Απάντηση από deleteduser:

Η εσθιτικι τις γραφις εχι να κανι με τιν σινιθια περισοτερο παρα με το πνεβμα τον αρχεον ελινον. Αν αβριο αποφασισουμε τιν απλοικι γραφι για λογους ικονομιας ή πρακτικις , σιντομα θα σινιθιστι και δεν θα φενετε παραξενι.

Σε ένα ταξιδι του ο Τασος Δουσης στιν Καπμοτζη σιναντισε ένα μικρο πεδι το οποιο αρχισε να τρεχι μολις τον ιδε. Φταση στο σπιτι του , παη σε μια γονια και αρχιζη να κλεη. Ο Δουσης από πισο του , φτανη στο σπιτη , μπενι μεσα και ροταη τι σιμβενη. Το πεδακι προτι φορα ηδε λευκο ανθροπο και τρομαξε. Ετσι κε στιν γραφι μπορι να ινε τρομακτικο αντιεσθιτικο , αλλα ινε θεμα σινιθιας περισοτερο και όχι εσθιτικης.

Σε αφτιν τιν κινονια ιπαρχουν κε αμορφοτοι και αγραματοι. Ας ιπαρχουν διο γραφες μια για τους μορφομενους και μια για τους αμορφοτους. Δεν μπορι οι μορφομενοι μολις κανουμε ένα λαθος , να μας τι λενε.

Ο αμορφοτος φιλος σας Atomic

Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από το χρήστη Atomic ο οποίος έχει διαγράψει το προφίλ του.
Απάντηση από foivosapollon:

Γιά νά ακριβολογούμε Φίληβε, τό λατινικό αλφάβητο, είναι τό αρχαίο κυμαϊκό αλφάβητο.


Απάντηση από areyousureq:

οπου βλεπετε "γλωσσα" βαλτε "γραφη"

areyousureq


Απάντηση από areyousureq:

Τι εγινε;

Μαζικες αυτοκτονιες;

Τι το καναμε εδω μεσα; Guyana Bar;

Κατι επι των δυο ερωτησεων μου στην 60;

Ας μου εξηγησει καποιος πως γινεται να εμπλουτιζεται μια γλωσσα,

εκτος κι αν μπορει να εξηγησει στην περιπτωση που εκ φυσεως ολες οι

γραφες ξεκινουν οσο το δυνατον περισσοτερο πλουσιες και εν συνεχεια

παιρνουν την φθινουσα, ας μου εξηγησει λοιπον καποιος, αν δεν

υπαρχει περιοδος στην ανθρωπινη ιστορια εμπλουτισμου μια

γλωσσας, πως δημιουργηθηκε; Σε μια νυχτα;

φιλικα areyousureq


Απάντηση από Filivos:

Στοβαιε,

Μην μας τα λες ετσι. 2500 χιλιαδες χρονια δεν αλλαξαμε την γραφη μας και δεν παθαμε και τιποτα ουτε αποκλειστικαμε απο πουθενα και αν αποκλειστικαμε παντως αυτο δεν εγινε απο την γραφη μας.

Στο κατω κατω την λατινικη γραφη την εξαγαγαμε καποτε με ετικετα "ευβοϊκο αλφαβητο" προς τι η επανοδος σε αυτο αλλα κυριως προς τι η αλλαγη της γραφης.

Υπαρχει λογος αλλαγης τροπου του της θεασης αυτου του κοσμου ετσι ωστε να αλλαξουμε την γραφη μας?? Διοτι περι αυτου προκειται.

Τα υπολοιπα ας τα θελουν οι αγραμματοι κυκλοι εδω μεσα!

Φιληβος


Απάντηση από deleteduser:

Δεν μπορω να κανω αλλιως

Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από το χρήστη Tabula_rasa ο οποίος έχει διαγράψει το προφίλ του.
Απάντηση από deleteduser:

ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΔΕΡΦΕ

Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από το χρήστη Curt_Nobrain ο οποίος έχει διαγράψει το προφίλ του.
Απάντηση από TakSiDepSee_Me:

Δεν ξερω αν μπορω να συμφωνησω... Αντικρυζοντας και μονο το δευτερο κειμενο με επιασε ενας πανικος


Απάντηση από deleteduser:

ESXOS

ΟS ΕΝΔΙΚSΙ ΔΙΑΜΑΡΤΙΡΙΑS ΓΙΑ ΤΙ ΛΟΓΟΚΡΙSIA

ΔΙΑΓΡΑΦΟΜΕ ΑΠ ΤΟ ΜΠUΡΔΕΛΟ SΑS

Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από το χρήστη na_funky_kotes ο οποίος έχει διαγράψει το προφίλ του.
Απάντηση από deleteduser:

KATALISI

κ οχι

καταλικςι

Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από το χρήστη na_funky_kotes ο οποίος έχει διαγράψει το προφίλ του.
Απάντηση από deleteduser:

"""Sτο Μυλμειν,

ςτιν Κατο Μπυρμα ,με μιςιςαν πολι ανθροπι--ιταν ι μονι φορα ςτι ζοι μυ πυ ιπιρκςα αρκετα σιμαντικος οςτε να μυ ςιμβι κατι τετιο""".

εκφραζο τιν αλιλεgιι μυ ςτον διμιτρι

Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από το χρήστη na_funky_kotes ο οποίος έχει διαγράψει το προφίλ του.
Απάντηση από foivosapollon:

Τόσα χρόνια επέρασαν, τίς ίδιες αποτυχημένες θεωρίες εξεμείτε. Καί εν ώ ο Μπαμπινιώτης ανέκρουσε πρύμναν καί παρεδέχθη δημοσίως τήν ελληνικότητα τού αλφαβήτου, οι παρακεντέδες τού Μπερνάλ, τού Φαλμεράϋερ καί τών λοιπών εγκαθέτων Εβραίων σκοταδιστών, προπαγανδίζουν στήν αγορά τού ζοο, ότι δήθεν διδαχθήκαμε τό αλφάβητο από τούς Γεφυραίους γιδοβοσκούς, προγόνους τών Εβραίων.

Η αισθητική τών αρχαίων Ελλήνων ήγγισε τό τέλειον. Ποιοί είστε εσείς πού παρεμβένετε στήν αισθητική τής ελληνικής γραφής ; Εκτός από τρωκτικά τής Ιστορίας καί τύποι " αγκοπιάν " , τί σχέσι έχετε εσείς μέ τήν αισθητική ;

Η " αισθητική " σας φθάνει μέχρι τό έκτρωμα τής φωνητικής γραφής !

Γιά τό μοναδικόν πού φημίζεσθε είναι η αφιλοκαλία, η σαπροφιλία καί η καταλήστευσι τής ιστορίας τής Ελλάδος.


Απάντηση από areyousureq:

ωραια στοβαιε,

απ οτι λες λοιπον, αν και δεν ομιλεις περι της ΓΡΑΦΗΣ αλλα

περι ΓΛΩΣΣΑΣ οπως σωστα ειχε διορθωσει ο φιλος Σαμανος,

η γραφη εχει την ταση να απλοποιειται λοιπον...

δυο ερωτηματα αν εχεις την καλοσυνη:

1. υπαρχουν περιοδοι που μια γλωσσα αντι να απλοποιειται, εμπλουτιζεται;

2. αν υποθεσουμε οτι στο πρωτο ερωτημα απαντας αρνητικα, μεχρι ποιο

σημειο φτανει αυτη η απλουστευση; Ποιο ειναι το τελικο σταδιο, μιας και

εαν υποθεσουμε οτι η γραφη ΜΟΝΟ ΑΠΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, τοτε ποιο θα ειναι

το φυσικα τελικο σταδιο;

ευχαριστω εκ των πρωτερων areyousureq


Απάντηση από Stovaios:

καλοί μου γλωσσαμύντορες , που μέχρι πρότινος ουρλιάζατε για την '' αρχαία λειτουργική γλώσσα της εκκλησίας '' και την ανάγκη της να αποδίδεται στην δημοτική '' για να την καταλαβαίνει ο κόσμος '' ! ( τί έγινε γλωσσαμύντορες , αδυνατεί ο εληνικός λαός να νοήσει την αρχαία ελληνική ; )

από πού και ως πού θεωρείτε ότι οι λατινικοί χαρακτήρες είναι .. λατινικοί ; δηλαδή όταν στο αρχαιότερο δείγμα της ελληνικής γραφής υπάρχει η φράση '' ΡΑΝΤΟΝΑΤΑLOTATΑPAhΙΕh '' το οποίο μεταφρασμένο στα ... στα ... στα .. βοηθήστε με γλωσσαμύντορες , πελάγωσα ο πελασγός ! , σε ποιά γλώσσα να το μεταφράσω ; ( παρεμπιπτόντως , οι αρχαίοι σας πρόγονοι καλοί μου γλωσσαμύντορες , έγραφαν '' μεθερμηνεύω '' και όχι μεταφράζω ) προδότες λοιπόν οι αρχαίοι έλληνες που ξεκίνησαν να γράφουν το Π ως Ρ , το Λ ως L , to Z ως Ι ενώ ο πληθυντικός γραφόταν με ... όμικρον ! ά , σόρρυ , ξέχασα να ''μεταφράσω στην ελληνική '' το ανωτέρω χωρίο , όπερ εστί '' πάντων αταλότατα παίζει '' , για να μην αναφέρουμε την χρήση των επίσης '' λατινικών '' F ( δίγαμμα ) Q ( κόππα ) , όπως στις λέξεις FANAKΣ , ας το '' μεταφράσουμε '' άναξ. ( φαντάζεστε σήμερα να έγραφε κάποιος κς αντί για ξ , ώ τον ανελλήνιστο ! )

η γραφή καλά μου γλωτταμυντόρια , δεν επιδέχεται ρομαντισμούς. και από όλες τις γραφές του κόσμου , η ελληνική το γνωρίζει πολύ καλά αυτό μιάς και χρησιμοποιείται ανελλιπώς από όταν εμφανίστηκε. οι τούρκοι επί κεμάλ τροποποίησαν την γραφή τους , οι κινέζοι σήμερα έχουν κρατήσει την παραδοσιακή τους γραφή συνάμα με την τροποποιημένη αυτής στην αλφαβητική. και αυτά είναι αναγκαία εφ' όσον είμαστε πλέον ένα μικρό χωριό. οι αρχαίοι σας πρόγονοι δεν κρατούσαν την '' ορθογραφία '' επειδή ήταν γλωσσαμύντορες ( το '' πάντον '' στο ανωτέρω παράδειγμα , πονάει λίγο ) αλλά επειδή η γραφή αποτύπωνε την γλώσσα. εμείς , για παράδειγμα , διαβάζουμε '' Μοίρα '' , οι '' ξένοι '' προφέρουν '' Μόιρα '' και σαφέστατα οι '' ξένοι '' έχουν δίκιο. για ποιόν λόγο λοιπόν να γράφω μοίρα και όχι μίρα εφ' όσον το προφέρω ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ από τους αρχαίους σας προγόνους ;

όλοι οι λαοί τροποποιούν τις γραφές τους έτσι που να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και όχι στην ιδεατή τους φαντασία. πρίν χρόνια γινόταν αρκετή συζήτηση για την εσπεράντο , τώρα αγνοώ τί γίνεται. οι μόνοι λαοί που δεν τροποποιούν την γραφή τους είναι κάτι φυλές στον αμαζόνιο , στο κιλιμάντζαρο , άντε και σε καμιά έρημο. εάν εξαιρέσουμε εσάς τους γλωσσαμύντορες , όλοι οι υπόλοιποι έρχονται σε καθημερινή σχεδόν επαφή με ανθρώπους του εξωτερικού ' δεν είναι δυνατόν να μην τροποποιηθεί και η γραφή αναλόγως. φυσικά , όλα θα γίνονται σταδιακά. μία εφημερίδα θα κάνει ένα λάθος , λίγο το σποτάκι με το ορθογραφικό λάθος στην τιβί , διλήμματα όπως αυγό ή αβγό

( ο ανελλήνιστος νόμιζα ότι ωόν είναι το '' καθαρόαιμο '' ) , ύδωρ ή νερό , ορνιθοκοιτώνας ή κοτέτσι και ο κατάλογος δεν τελειώνει ούτε αύριο ' δείγματα όλα αυτά της πασιφανούς εξέλιξς της γλώσσας στο διάβα των αιώνων.

εν κατακλείδι , κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω απλοποίηση της γραφής. ούτε προεδρικά διατάγματα. εάν θέλετε να σταματήσει αποκλείστε την ελλάδα από το εξωτερικό. απομονώστε την και γευτείτε την ικανοποίηση της '' ορθογραφίας '' σας παρέα με τη χαμηλή νοημοσύνη σας. και μία ερώτηση κρίσεως ' γιατί ουδείς των γλωσσαμυντόρων δεν τονίζει τις λέξεις του ;


Απάντηση από areyousureq:

δεν μπορει,

ειμαι σιγουρος οτι παιρνετε ποσοστα απο οφθαλμιατρους...

σοβαρα τωρα, νομιζω οτι οι περισσοτεροι γνωριζουν οτι,

διαβαζοντας ενα κειμενο, ο εγκεφαλος αντιλαμβανεται τη

λεξη σε χρονο ντετε, χαρη στο πρωτο και τελευταιο γραμμα

της λεξης...προσπαθηστε να διαβασετε ενα κειμενο οπου η καθε

λεξη περιεχει ανακατωμενα τα γραμματα της, και μετα ξαναδιαβαστε το

ιδιο κειμενο με την καθε λεξη να εξακολουθει να εχει ανακατωμενα

τα γραμματα της, πλην του πρωτου και του τελευταιου γραμματος!

Θα εκπλαγειτε...στην πρωτη περιπτωση, δεν θα καταφερετε οχι μονο να το διαβασετε

γρηγορα, αλλα και να το τελειωσετε....στην δευτερη περιπτωση θα το διαβασετε

κανονικα και σε αξιοπρεπεστατο χρονο....

θελω να πω οτι το "ειμαστε" το "ημαρτον" και το "Ιλιαδα"

λαμβανονται πολυ πιο φυσικα (μιας και με το πρωτο κιολας γραμμα

εχουμε παρει καποιες πληροφοριες για τις συντακτικες εννοιολογικες

ιδιοτητες της λεξεως) απο τα imaste imarton iliada ή

ιμαστε ιματρον ιλιαδα

απο τη φυση του δηλαδη ειναι ενα εκτρωμα, και οχι επειδη δεν το εχουμε συνηθισει!

areyousureq

υγ. οσο για την απλουστευση της γλωσσας στο παρελθον...φυσικα και

πιστευω οτι ευθυνεται κατα ενα μερος για τη σημερινη μας καταντια...

τι να συγκρινω δηλαδη; την παιδεια ενος παιδιου σημερα με ενος

της δεκαετιας του εξηντα και του εβδομηντα;


Απάντηση από deleteduser:

διακρινο μια αδικεολογιτι ανιςιχια ςτυς περιςοτερυς οτι μεταςχιματιzοντας τι γραφι μας θα αφανιςυμε ολοκλιρι τιν ελινικι ιποςταςι μας

ακυστε εδο πος τα χονι ενας ιβριδικος αφρολατινος κε ποςες ελινικοτατες λεκςις χριςιμοπιι

http://www.youtube.com/watch?v=1PAGneZTlUU

Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από το χρήστη na_funky_kotes ο οποίος έχει διαγράψει το προφίλ του.
Απάντηση από zoo_filia:

Έτσι , να γίνουν απλά τα γράμματα γιατί είναι κουραστικές οι αγράμματες.

Και επιτέλους να αποσαφηνιστεί και γιά εμάς τις αγεωγράφητες ποιό από τα δύο είναι το σωστό , Ιράκ ή Ιράν ;


Απάντηση από plakwnas:

βρε Αιμιλιανέ-βατσιμάνη, είσαι γνήσιο τέκνο του του κόμματος ' λανθασμένη στόχευση και λανθασμένη τακτική.(να μην αναφερθώ στην στρατηγική).

( εγώ όμως το ξαναψήφισα,καλός είμαι κι εγώ . . .)

υγ συγγνώμη θεματοθέτη


Απάντηση από Filivos:

Mpantog,

Εχει δικηο ο Σαμανος. Εσυ ως αιγυπτιολογος και καλαματινολογος (το να εισαι καλαματιανος δεν ειναι εθνοτητα ειναι ειδικοτητα!!) δεν τα ξερεις αυτα τα κολπα.

Αυτοι οι αρχαιοι ειχαν ενα ρημα ας πουμε. Αυτο το ρημα λοιπον εμφανιζεται στον ενεστωτα, στο απλο και τετελεσμενο μελλοντα, στον παρατατικο αοριστο και υπερσυντρλικο, και στον παρακειμενο. Εχει και τρεις φωνες ενεργητικη μεση και παθητικη. Εχει και εγκλισεις!! οριστικη, υποτακτικη, ευκτικη και προστακτικη. Εχει και ονομαστικους τυπους, του απαρεμφατου και της μετοχης. Εχει και προσωπα πεντε: εσυ, αυτος, αυτη, αυτο, εγω!! Τι αλλο εχει?? Εχουν και τρεις αριθμους τον ενικο τον δυικο και τον πληθυντικο!! Να τα χεισριστεις ολα αυτα υπαρχουν μυριαδες κανονες ασε τις εξαιρεσεις που ειναι πιο πολλοι απο τους κανονες!!

Μετα οι αλλες λεξεις αλλαζουν ορθογραφια αναλογως το πως χρησιμοποιουνται γραμματικα. Αλλα αλλο αινιγμα. Γιατι ρε γμτ το λουλουδι ειναι ουδετερο, η φλεβα θηλυκια, ο προβλητας αρσενικος??

Μην μιλησω για τις πτωσεις, τα επιθετα (τρια γενη), τα μορια κα.

Στ' αρχιδια μουτι ειχαν στο νου τους αυτοι οι και οτι ειχαν στο μυαλο τους θεωρουσαν σκοπιμο να το γραφουν καθε φορα και αλλοιως.

Αλλα παντως κατι θα ειχαν. Αλλα και μεις που θελουμε την απλοποιηση κατι εχουμε στο νου μας. Την ευκολια ή οχι??

Φιληβος


Απάντηση από likourgos21285:

OI ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΔΕ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΙΝΔΟ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.....ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ GREEKLISH ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΠΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΕΙ.....ΑΙΔΩΣ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ....


Απάντηση από areyousureq:

δεν γνωριζω κανεναν που (ακομη και να μιλα ολη μερα

εις τα καφενεια και τις ταβερνες) να μην γνωριζει αναγνωση

και να μπορει να εκφραστει ικανοποιητικα!

το θεμα δεν ειναι αν εσυ μπορεις να εκφραστεις ΤΩΡΑ

μια χαρα, το θεμα ειναι οτι αν μεγαλωνες με αυτη τη γραφη,

ολες οι λεξεις του λεξιλογιου σου, θα ηταν σκορπιες στο μυαλο

σου, χωρις συγγενια, συνοχη, και το μονο που θα μπορουσε

να σε βοηθησει θα ηταν η μνημη σου και μονον αυτη...!

και εδω τελειωνω με αυτο μου το σχολιο, για να μην γινω κουραστικος

ευχαριστω ολα τα παιδια για τις απαντησεις τους....

areyousureq

υγ. οντως , απεχουμε πολυ απο το να χαρακτηριστουμε πολιτισμενοι....

εαν ομως πραξουμε κατι τετοιο, δεν θα καταφερουμε ποτε να ανακαμψουμε

...κοινως, υπογραφουμε την θανατικη πνευματικως καταδικη μας!


Απάντηση από deleteduser:

Με βασι τιν αναφορα για επικινονια με τους αρχεους ιμον προγονους , και τιν εντολι τους να μαθουμε αρχεα και καθαρεβουσα , επικινονισα με τους συχρονους ελινες. Πιρα λιπον τιλεφονο και ζιτισα δουλια , βεβεονοντας ότι ξερο και αρχεα και ελινικα. Ολι με γραψαν στα αρχεα τους , ζητουσαν lower. Αυτό σινεβι και στο διμοσιο και στον ιδιοτικο τομεα. Μου ιπαν , αν θελετε προσλιψι και δουλια, να μαθετε αγλικα , μερικοι ζιτισαν και γερμανικα.

Λιπουμεθα αρχεοι μας προγονοι , αλλά δεν ιμαστε ις θεσιν να προβομε ις τιν μελετι τον αρχεον ελινικον. Δεν διναμεθα ουτε ιφιστατε λογος να υποβαλομαστε σε επικινδίνους και οδινιρας εμπιριας. Καλα ιμαστε στα μπαρακια μας , σας περιμενουμε για ποτο και χορο , υπο τους ηχους ασκαυλου με μοναδικον σκοπον τιν πσιχαγογια και τιν φιλικι επικινονιαν.

Ιστ1. Για πια σιμαντικι απολια πολιτισμου μιλατε , διοτι από τιν μια πσαχνετε πολιτισμο που δεν ιπαρχι στιν σιμερινι Ελαδα , και από τιν αλι ανισιχιτε μιπος χασουμε αφτο που δεν εχουμε , οπος και σις αναφερατε στιν 39απαντισι , θεματος Νεξους (Πολιτισμός; Πούντο, πούντο το δακτυλίδι, ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις...) Δεν ιφιστατε λογος ανισιχιας λιπον , να χασουμε κατι που δεν εχουμε σιμερα , αντιθετα ιμαστε ουραγοι τις Εβροπις και ακολουθοι αλον πολιτισμενον κρατον.

Ιστ2. Οπος ανεφερα δεν εχι καμια σχεσι ο τροπος γραφις , με τιν διανοιτικι μας καταστασι και το μορφοτικο μας επιπεδο. Ιτε το θελουμε ιτε όχι , τα greeklish ινε μια πραγματικοτιτα , κε θα πρεπι να βρουμε τροπο αντιμετοπισις , πριν να ινε αργα. Υπόψιν , ότι ιδι πανο από το πενιντα τις εκατο τον νεον επικινονι με greeklish.

Ιστ3. Πιστεβετε ότι ι Αφροδιτι του Μποτετσελι που ανεφερε ο Φιλος Αργιου , θα ιταν πιο σεξι με ένα μπερμπερι πουκαμισακι;

Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από το χρήστη Atomic ο οποίος έχει διαγράψει το προφίλ του.
Απάντηση από deleteduser:

sαμανοφοβικε μυ φιλε βατςιμανι

καλο θα ιταν ,αντι να λιδορις τυς αλυς να αντιπαραθεςις τις αποπςις ςου

αν ιπαρχυν κε αν θελις φισικα .

παρακαλο να μι zβινοντε απαντιςις ςτο ποςτ

Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από το χρήστη na_funky_kotes ο οποίος έχει διαγράψει το προφίλ του.
Απάντηση από deleteduser:

....sινεχιzο απο τιν 38...

...ι φοστιρες τυ εθνυς λιπον επεβαλαν ος επισιμι γραφι και γλοςα ενα μοντελο το οπιο ιταν κςενο προς τι σιντριπτικι πλιοπςιφια τον "πολιτον"....φεκςε μυ κε γλιςτριςα διλαδι....με αφτο το μεγαλοφιες ςχεδιο ,πετιχαν τιν απολιτι εκςαρτιςι τις πλιοπςιφιας τον πολιτον απο οριςμενυς (αλυνυ παπα εβαgελιο ) αλα αφτα ςαν βασι για να κςερυμε απο πυ κςεκινιςε για να φτασι μεχρι εδο ι γραφι μας στιν νεοτερι μας ιςτορια....

Το μήνυμα αυτό έχει σταλεί από το χρήστη na_funky_kotes ο οποίος έχει διαγράψει το προφίλ του.

Επιστροφή

Η έκδοση αυτή του site είναι για χρήστες που δεν έχουν ενεργοποιημένη τη javascript. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες είναι περιορισμένη, για πλήρη πρόσβαση στο site ενεργοποιήστε τη javascript και κάντε refresh τη σελίδα.