Συζητήσεις - ΤΙΜΗ ΓΑΛΑ
Χρήστης: rouleman11
Θέμα: ΤΙΜΗ ΓΑΛΑ
Ημερομηνία: 09/02/13 00:06

γεια σας γιατι ητιμη στο γαλα και συγκεκριμμενα στην ελλαδα ειναι τοσο υψηλη ενω σε αλλες χωρες ειναι πολυ χαμηλη???




Απάντηση από kayth_timwros:

εγω θα ξεκινησω να φτιαχνω μονη μου φυτικο γαλα.


Απάντηση από tzatzikofagos:

min pinete gala giati tha sas pianei kopsimo


Απάντηση από giorgosxiros:

Διάβασα αρκετές απαντήσεις και βρήκα αρκετές σωστές και κάποιες διφορούμενες.

Στην Ελλάδα έχουμε περάσει πλέον και ειδικά στην Αγελαδοτροφία στο σχηματίσμό μεγάλων μονάδων με ζώα υψηλής γαλακτοπαραγωγής εισαγόμενα απο Γερμανία Ολλανδία με τα Πιτιγκρί τους και τις προδιαγραφές ως προς την γαλακτοπαραγωσή.Συνήθως είναι μοσχίδες έγκυες στον 7-8 μήνα και η αξία τους κυμαίνεται απο 2100- 2200 ευρώ.Οι μονάδες είναι σύγχρονες με κρεβάτια να ξεκουράζονται τα ζώα και προαύλιο χώρο για να περιφέρονται.Ο καθαρισμός γίνεται αυτόματα αλλά η απομάκρυνση της κόπρου γίνεται με μηχανήματα.Υπολογιστής καθορίζει πόση ποσότητα θα φάει το ζώο αναλόγως του γάλακτος που παράγει και ούτε γραμμάριο παραπάνω γιατί ελέγχεται το σύστημα διανομής της τροφής όπως έγραψα και πιο πάνω ηλεκρονικά και οι αγελάδες έχουν τσίπ που ελέγχει πόση τροφή θα φάνε.

Σε όλες τις σύγχρονες μονάδες υπάρχει και σύγχρονο αμελκτήριο που παραλαμβάνει το γάλα και το οδηγεί στη παγολεκάνη απο όπου το παραλαμβάνουν οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζοντα.Το γάλα υφίσταται σε καθημερινή βάση ελέγχους για την ύπαρξη αντιβιοτικών ή τοξινών και ειδικά για αφλατοξίνες.Μετά το τέλος της άμελξης το αμελκτήριο καθαρίζεται και απολυμένεται αυτόματα.

Τώρα η τιμή παίζει ανάλογα της ποσότητας παραγωγής γάλακτος σε τόνους και κυμένεται απο 44,5 λεπτά για τους μικρούς κα φθάνει μέχρι 47 λεπτά για τους μεγάλους και μιλάμε για παραγωγή 18 τόνων περίπου.

Είναι πολύ δύσκολη δουλειά και με αρκετό ρίσκο γιατί όσο υψηλή απόδοση έχουν τα ζώα σε γάλα τόσο ευαίσθητα είναι σε ασθένειες και σκεφθήτε το κόστος αγοράς για να αντιληφθήτε το ρίσκο που αν έχουν απώλειες σε δυο τρία ζώα άντε να βγάλεις την ζημιά και απο ότι γνωρίζω οι απώλειες είναι μεγαλύτερες.


Απάντηση από Advocatus__Diaboli:

Εξαρταται απο το ποσες μερες διαρκεια εχει το γαλα.


Απάντηση από in_di:

43...)...

σωστος...

...

οσο περισοτερο γαλα πινει ενας ανθρωπος...τοσο πιο πολυ ασβεστειο αποβαλει ο οργανισμος του...

...

...(...στη χειροτερη περιπτωση...)...απο την στιγμη που ο οργανισμος μας το βρισκει ετοιμο/ευκολο απο το πεπτικο συστημα...αδειαζει τις αποθηκες απο το σωμα μας...

...(...στην καλυτερη περιπτωση...)...αν εχει το σωμα μας ασβεστειο...δεν απορροφα το ασβεστειο του γαλατος...

συν οτι δεν μπαινει καν στη διαδικασια να το αποδεσμευσει απο αλλες τροφες...

συν οτι στο γαλα υπαρχουν αυξητικες ορμονες που ενας ενηλικας δεν τις χρειαζετε...

...ερευνες εχουν δειξει οτι οι ορμονες αυτες σχετιζονται με την αναπτυξη καλοηθην ογκων...


Απάντηση από filiatron42:

Ενας γνωστός μου γιατρός μου είπε το εξης:

Το γάλα το πίνουμε γιατί έχει ασβέστιο. Ασβέστιο όμως έχουν και τα αμύγδαλα για παράδειγμα. Οπότε το παιδί μια χαρά μπορεί να τρώει αμύγδαλα για να παίρνει το ασβέστιο. Ο ίδιος μεγάλωσε τρία παιδιά χωρίς να τους δώσει καθόλου γάλα, εκτός από το μητρικό. ΚΑι τα τρία είναι υγιέστατα και ασχολούνται με τον αθλητισμό. Επομένως, πρόκειται ουσιαστικά για μύθο, όταν λέμε "πιες το γάλα σου για να μεγαλώσεις".

αν λοιπόν όλοι αποφασίζαμε να σταματήσουμε να καταναλώνουμε γάλα, και να μην τρέχουμε σαν τρελοί και αδειάζουμε τα ράφια, κάθε φορά που σκάει ένα τσέρνομπιλ (οι παλιοί θα θυμούνται), τότε τι θα έκαναν οι βιομηχανίες? Θα διοχέτευαν στην αγορά γάλα ακριβό που δεν θα πουλούσαν ποτε? ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ!!!!!!!!!

Στο χέρι μας είναι όλα.......

Πιστεύω ότι οι καταναλωτές έχουμε τεράστια δύναμη, αλλά και ηλιθιότητα μαζί. Κι εγώ μικρός έπινα γάλα. Τώρα όχι. Ε και? Τι έπαθα δηλαδή που το έκοψα?

Έρευνες επιστημόνων καταδεικνύουν ότι ο οργανισμός δεν απορροφά το ασβέστιο από το γάλα, όπως δεν απορροφά τον σίδηρο από τις φακές και το σπανάκι. Η ιστορία με τη δύναμη του ποπάι εφευρέθηκε στην Αμερική για να αυξηθούν οι πωλήσεις στο σπανάκι, και να μην καταστρέφονται οι σοδειές των αγροτών.

Για σκεφτείτε πόσα πράγματα κάνουμε στη ζωή μας επειδή μας υποδείχτηκαν και όχι επειδή έχουν κάποια ουσιαστική αξία???


Απάντηση από victorian_xx:

thelo gala alla gargala xaxa


Απάντηση από in_di:

...kai ayto copy...

Πέρα από την εξαφάνιση των μικρών και παραδοσιακών παραγωγών, η μαζικοποίηση της παραγωγής γάλακτος από μεγάλες φάρμες στην Ευρώπη, παρουσιάζει και μερικά ακόμη ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για πραγματικά κολοσσιαίες σε έκταση και όγκο, μονάδες εντατικής και μαζικής παραγωγής γάλακτος, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την ειδυλλιακή εικόνα της χαμογελαστής αγελάδας που βόσκει σε ένα καταπράσινο λιβάδι.

Στην πραγματικότητα μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό (<1%) από τις αγελάδες έχουν την τύχη να πατάνε και να τρώνε πράσινο χορταράκι αν και όλες οι συσκευασίες γάλακτος διακοσμούνται με χαμογελαστές αγελάδες ελεύθερες στη φύση. Το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής τους προέρχεται από καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης σόγιας, η οποία εισάγεται κυρίως από τη Νότιο Αμερική ή από μονοκαλλιέργειες που καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις στην κεντρική Ευρώπη.

Στην Γερμανία, στις λεγόμενες πράσινες ερήμους, όπου καλλιεργούνται κυρίως καλαμπόκι, η ελαιοκράμβη για ζωοτροφές ή για βιομάζα με την δικαιολογία ότι δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση εφαρμόζονται κατά κόρον επικίνδυνα φυτοφάρμακα, κυρίως νέο-νικοτινοειδή.

ayta...gia thn poiothta toy eisagwmenoy fthnoy galatos...


Απάντηση από in_di:

...diabaseto kala...

...

...<<<...copy...>>>...

Γιατί οι Έλληνες πίνουν το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη

Θύματα του ελλιπούς ανταγωνισμού και του κρατικού προστατευτισμού που εξακολουθούν να απολαμβάνουν στην Ελλάδα οι παραγωγοί και οι γαλακτοβιομηχανίες, στο όνομα της ανύπαρκτης ανταγωνιστικότητας του ελληνικού γάλατος, είναι οι Έλληνες καταναλωτές που υποχρεώνονται να πληρώνουν μέχρι και 70% υψηλότερες τιμές από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για να αγοράσουν ένα λίτρο γάλα.

Η αλυσίδα της ακρίβειας που ξεκινά από τους αγελαδοτρόφους και τις βιομηχανίες και φτάνει μέχρι τα ράφια των σούπερ μάρκετ, όχι μόνο δεν έχει αποδυναμωθεί από την «εσωτερική υποτίμηση», αλλά χρόνο με το χρόνο δένει όλο και πιο ισχυρά τους κρίκους της, με αποτέλεσμα οι τιμές να καλπάζουν σταθερά τα τελευταία χρόνια έχοντας οδηγήσει ένα λίτρο νωπού γάλακτος 3,5% να πωλείται από 1,15 έως 1,57 ευρώ όταν στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και αλλού, το ίδιο προϊόν κοστίζει αρκετά κάτω από 1 ευρώ.

Οι πιο καλοπληρωμένοι παραγωγοί στην Ευρώπη

Ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας, οι Έλληνες παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος, είναι από τους πλέον ευνοημένους καθώς πληρώνονται την ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη αμέσως μετά τους Κύπριους, σχεδόν 43% περισσότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πηγή: DG Agri

Στην Ελλάδα την τελευταία διετία οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος έχουν ανέβει περίπου κατά 24% (Μάιος 2010-Μάιος 2012) και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στα 45,1 λεπτά το λίτρο (από 41,2 λεπτά το λίτρο πέρυσι το Μάιο), ενώ τον Φεβρουάριο είχε φτάσει και τα 47,2 λεπτά το λίτρο.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη η μέση τιμή βρίσκεται στα 31,6 λεπτά το λίτρο με τη λιανική τιμή στα 80-90 λεπτά. Ο ρυθμός αύξησης της τιμής παραγωγού στην Ελλάδα είναι μάλιστα υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 όπου οι χονδρικές τιμές έχουν ανατιμηθεί κατά 10% την ίδια περίοδο.

Παράγοντες που παρακολουθούν την εξέλιξη της αγοράς γαλακτοκομικών αποδίδουν την αύξηση της χονδρικής τιμής στην μεγάλη υποχώρηση του όγκου παραγωγής που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την σημαντική αύξηση που γνωρίζει η ζήτηση ελληνικού γάλακτος.

Η ετήσια παραγωγή στην Ελλάδα υποχωρεί με ρυθμό 3-5% τα τελευταία χρόνια και έχει μειωθεί σήμερα στα επίπεδα των 600.000 τόνων όταν η ποσόστωση που απολαμβάνει η χώρα μας φτάνει τους 850.000 τόνους. Παράλληλα την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των κτηνοτρόφων που απασχολούνται επαγγελματικά με την παραγωγή γάλακτος έχει συρρικνωθεί δραματικά (σ.σ. και λόγω της μεγέθυνσης των μονάδων) και από τους 11.000 το 2001 φτάνει τους 3.100.

Μεγάλη επίδραση στις τιμές παραγωγού έχουν ασκήσει και άλλοι παράγοντες όπως είναι η μείωση της ποσότητας του εισαγόμενου αγελαδινού γάλακτος στη χώρα μας εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τους Έλληνες εισαγωγείς και των προβλημάτων ρευστότητας, αλλά και η προσθήκη της παραγωγικής μονάδας της Friesland Hellas η οποία από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 ξεκίνησε να συλλέγει ελληνικό γάλα για να εμφιαλώσει το υψηλής παστερίωσης γάλα ΝΟΥΝΟΥ Family.

Η διακύμανση των ελληνικών τιμών παραγωγού επηρεάζεται και από την τάση των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τιμών, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής γιαουρτιού παράγεται από εισαγόμενο γάλα. Όταν οι ευρωπαϊκές τιμές είναι χαμηλές, οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι διαμαρτύρονται ότι πιέζονται από της γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες πραγματοποιούν μεγάλες εισαγωγές, ενώ όταν οι τιμές ανεβαίνουν στο εξωτερικό οι παραγωγοί ανεβάζουν και τις εγχώριες τιμές.

Παρότι πάντως οι Έλληνες κτηνοτρόφοι απολαμβάνουν σημαντικά υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, το περιθώριο κέρδους που έχουν δεν είναι το ίδιο υψηλό. Το εκτιμώμενο όφελος περιορίζεται δραστικά από το υψηλό κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας, αλλά και από το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές διάσπαρτες μικρές παραγωγικές μονάδες που δεν μπορούν να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας.

Η βιομηχανία κρύβει τις αδυναμίες της

Στη βιομηχανία ο ανταγωνισμός είναι ουσιαστικά άγνωστη λέξη. Ακόμη και μετά το σκάνδαλο με τους «κουμπάρους» και τους ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού που έφεραν στο φως πρακτικές καρτέλ, ο κρατικός προστατευτισμός και η σχετικά περιορισμένη και ελεγχόμενη εσωτερική αγορά, δεν «επιτρέπει» την ευελιξία στις τιμές.

Ακόμη και η είσοδος στην αγορά προϊόντων γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας από όλες σχεδόν τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και μάλιστα σε τιμές που αρχίζουν από 0,80 ευρώ και δεν ξεπερνούν το 1 ευρώ δεν φαίνεται να πίεσαν τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες ώστε να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους ή να σταματήσουν τις διαρκείς ανατιμήσεις.

Ο πόλεμος για τις θέσεις στο ψυγείο και στα μερίδια αγοράς δεν έχει τα αποτελέσματα που θα περίμενε κανείς. Το γάλα πωλείται από τον παραγωγό προς 45 λεπτά και φτάνει στο ποτήρι του καταναλωτή σε τιμές από 1,10 έως 1,57 ευρώ για τα επώνυμα προϊόντα. Στις ενδιάμεσες διαδρομές του από την κτηνοτροφική μονάδα ως το σούπερ μάρκετ φορτώνεται με κόστος που μάλλον δεν δικαιολογείται εάν συγκρίνει κάποιος τις τελικές τιμές προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έτσι ενώ στη Γερμανία και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο παραγωγός πουλάει 0,33 ευρώ το λίτρο, ο καταναλωτής αγοράζει το τελικό προϊόν σε τιμές έως 0,83 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 150% ακριβότερα. Αντίθετα στην Ελλάδα όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς (Υπ. Ανάπτυξης), ο παραγωγός πουλάει προς 0,45 ευρώ το λίτρο και ο Έλληνας καταναλωτής αγοράζει μέχρι και 1,56 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 250% ακριβότερα.

Από το γεγονός και μόνο πως μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας «παράγουν» ζημιογόνα αποτελέσματα ή επιχειρούν να συγχωνευθούν (βλέπε Vivartia-ΜΕΒΓΑΛ) αλλά παρά ταύτα δεν ανοίγουν το παιχνίδι του ανταγωνισμού στο ράφι, γίνεται σαφές πως σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να απορροφήσουν τις επιβαρύνσεις, οι οποίες προέρχονται είτε από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ), είτε από το κόστος των πρώτων υλών, είτε από άλλα κοστολογικά στοιχεία όπως είναι το κόστος συλλογής και διανομής αλλά και το υψηλό κόστος των επιστροφών από τα σούπερ μάρκετ.

Το «κόλπο» με το φρέσκο γάλα των 5 ημερών

Ωστόσο το μεγάλο «δώρο» που έχουν κάνει διαχρονικά οι Κυβερνήσεις στις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες και τους γαλακτοπαραγωγούς με πρόσχημα την στήριξή τους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, και με αντάλλαγμα την προστιθέμενη αξία στην οικονομία και τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν, είναι το θεσμικό πλαίσιο σε ότι αφορά το «φρέσκο» και το μακράς διαρκείας γάλα.

Στην Ελλάδα, με βάση τη νομοθεσία, θεωρείται «φρέσκο» το προϊόν που έχει διάρκεια ζωής πέντε ημερών, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το παστεριωμένο γάλα διατηρείται κατά μέσο όρο 7-10 ημέρες.

Με τον τρόπο αυτόν προστατεύεται η εγχώρια κτηνοτροφία από τις εισαγωγές αλλά και η βιομηχανία, επειδή το διάστημα των πέντε ημερών δεν αρκεί ώστε να υπάρξουν εισαγωγές έτοιμων προϊόντων. Καθίσταται έτσι απαγορευτική η εισαγωγή προϊόντων ξένων γαλακτοβιομηχανιών από τα σούπερ μάρκετ σε τιμές που θα ήταν εκ των πραγμάτων πιο συμφέρουσες για τον καταναλωτή, όπως συμβαίνει στα γάλατα μακράς διαρκείας.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως μια πιθανή επιμήκυνση της ζωής του γάλακτος θα επέτρεπε την εισαγωγή από άλλες χώρες και θα διευκόλυνε την ανάπτυξη των ιδιωτικής ετικέτας προϊόντων των σούπερ μάρκετ, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό και σε επίπεδο τιμών.

Αύξηση 13% σε μια διετία

Έτσι η Ελλάδα είναι σήμερα η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη των 27 στη λιανική τιμή του γάλακτος, κάτι που αποτυπώνεται και στον Δείκτη Ισότιμης Αγοραστικής Δύναμης Καταναλωτή (Purchasing Power Parity Index-PPPI) της Eurostat.

Οι τιμές δε, αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην κατηγορία Γάλα Νωπό Παστεριωμένο κατέγραψε αύξηση 3,9% για τον μήνα Ιούνιο 2012 σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2011, ενώ αθροιστικά τα τελευταία δύο, χρόνια ο δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξεως του 13,1%.

Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ

Αν πρέπει να επισημανθεί κάτι στην υπόθεση των υψηλών τιμών στο γάλα είναι πως η ιδιότυπη προστασία που απολαμβάνουν οι παραγωγοί και οι βιομηχανίες από το κράτος, παρότι έχει ως ελατήριο την καλή πρόθεση να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και να καλυφθούν όχι μόνο οι εσωτερικές ανάγκες αλλά και να δημιουργηθεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ακόμη και για εξαγωγές, έχει οδηγήσει σε ανταγωνιστικό εφησυχασμό και εν τέλει σε μαρασμό την εγχώρια βιομηχανία γάλακτος η οποία όχι μόνο μειώνει την παραγωγή της ραγδαία, αλλά οδηγεί σε ζημιογόνες χρήσεις ακόμη και τους ισχυρότερους παίκτες του κλάδου.


Απάντηση από Captain_Black:

Χονδρική τιμή 0,537

Κόστος μεταφορας (αρχικό) ~ 0,030

Συσκευασία / επεγεργασία 0,141

Κέρδος (αφορα το Καρτελ) 0,113

Κόστος διανομής 0,022

------------------------------------------------

Σύνολο 0,843 ευρω.

Αυτή είναι πάνω κάτω η τιμή που αγοράζει το σούπερ μάρκετ από τις εταιρίες (τιμη χωρίς ΦΠΑ).


Απάντηση από Captain_Black:

{37}

Στην 3 σου εγραψα πόσο αγοράζουν.

Είχα βάλει κι ενα λινκ αλλα προφανως σβήστηκε.


Απάντηση από rouleman11:

45,1 λεπτα το λιτρο το αγοραζουν το γαλα και μετα το πουλανε σε σουπερ μαρκετ 1,15-1,30 το λιτρο περιπου αν ειναι δυνατον!!!!!!!!!!!

ασυδοσια ακομη και στο πιο καλο αγαθο το γαλα......


Απάντηση από LuckyLeak:

αναλογα την ποσοτητα, την ποιοτητα και πολλα αλλα

αγελαδινο 36

προβιο 45

κατσικισιο 47

γαιδαρας 98

του πουλιου priceless


Απάντηση από timospolis:

Στην Ελλάδα την τελευταία διετία οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος έχουν ανέβει περίπου κατά 24% (Μάιος 2010-Μάιος 2012) και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος η μέση τιμή πώλησης διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στα 45,1 λεπτά το λίτρο (από 41,2 λεπτά το λίτρο πέρυσι το Μάιο), ενώ τον Φεβρουάριο είχε φτάσει και τα 47,2 λεπτά το λίτρο.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη η μέση τιμή βρίσκεται στα 31,6 λεπτά το λίτρο με τη λιανική τιμή στα 80-90 λεπτά. Ο ρυθμός αύξησης της τιμής παραγωγού στην Ελλάδα είναι μάλιστα υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 όπου οι χονδρικές τιμές έχουν ανατιμηθεί κατά 10% την ίδια περίοδο.

Πηγή:http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1570064


Απάντηση από rouleman11:

δεν εχει απαντηθει η ερωτηση ποσο αγοραζουν το γαλα οι εταιρειες απο τους παραγωγους....


Απάντηση από LuckyLeak:

το φαινομενο του θερμοκηπιου θαρρω πως φταιει


Απάντηση από filiatron42:

Και βέβαια φταίει ο Καπιταλισμός

(Σιγά μην δεν έφταιγε........πάλι....)


Απάντηση από Sillywizard:

αν πινεις κ του πουλιου το γαλα θα το πληρωνεις ακριβα..


Απάντηση από BILLTISMONIKA:

giati oi ellhnes einai galatopaida.....

kai oti exei zhthsh,plhrwnetai


Απάντηση από KALAMARAKI_20:

παρε μια κατσικα !


Απάντηση από DHMHTRHS__37:

γιατι στην ελλαδα τα ζωα τα αρμεγουν με το χερι και,οσο να πεις,το χειροποιητο ειναι παντα πιο ακριβο...


Απάντηση από rouleman11:

ποσο το δινουν κιολας το γαλα οι παραγωγοι στις εταιρειες γαλακτος???


Απάντηση από rouleman11:

επισης γιατι η διαφορα αναμεσα σε γερμανικο γαλα και σε ελληνικο γαλα π.χ.της μεβγαλ να ειναι εμφανης στην τιμη??για να ερθει ενα γαλα απο την γερμανια εκει δεν εχουν πετρελαια να καταναλωσουν για να ερθει το γαλα εδω στην ελλαδα???μονο στην ελλαδα εχει καταναλωση καυσιμων για να παει το γαλα καπου???


Απάντηση από timospolis:

Στην Ελλάδα, με βάση τη νομοθεσία, θεωρείται «φρέσκο» το προϊόν που έχει διάρκεια ζωής πέντε ημερών, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το παστεριωμένο γάλα διατηρείται κατά μέσο όρο 7-10 ημέρες.

Με τον τρόπο αυτόν προστατεύεται η εγχώρια κτηνοτροφία από τις εισαγωγές αλλά και η βιομηχανία, επειδή το διάστημα των πέντε ημερών δεν αρκεί ώστε να υπάρξουν εισαγωγές έτοιμων προϊόντων. Καθίσταται έτσι απαγορευτική η εισαγωγή προϊόντων ξένων γαλακτοβιομηχανιών από τα σούπερ μάρκετ σε τιμές που θα ήταν εκ των πραγμάτων πιο συμφέρουσες για τον καταναλωτή, όπως συμβαίνει στα γάλατα μακράς διαρκείας.

Πηγή:www.capital.gr


Απάντηση από rouleman11:

υπαρχει καρτελ και ως δικαιολογια της υψηλης τιμης του γαλακτος λενε οτι γταινε τα πετρελαια!!!!!!!!και ολα αυτα στην ελλαδα ομως...λες και οι αγελαδες πινουν πετρελαιο για να μεγαλωσουν...αλλα σε μια απαντηση που ειδα ειχε δικιο και οτι τα λιπασματα και διαφορα αλλα βοηθηματα που βοηθουν την παραγωγη γαλακτος ειναι στα υψη στην ελλαδα ενω σε αλλες χωρες ειναι πολυ χαμηλες....


Απάντηση από kayth_timwros:

ακριβο οπως ολα τα τροφιμα.


Απάντηση από Henric_Mc:

Για όσους γνωριζουν,υπαρχει θέμα ποσοστοσης τον αγελαδων στην Ευρωπαική Ένωση.Πιο απλά:λοταν οι χωρες τις ΕΟΚ υποχρεώθηκαν μα δηλώσουν την παραγωγη γάλακτος και τον αριθμο των αγελάδων στην Χώρα,οι έξυπνοι δηλωσαν μολις το 50% της συνολικης παραγωγης με προοπτικη να εισπραψουν καποιο ειδος επιδοτησης.Απο εκει προηλθε η ποσοστοση στο γαλα.Με την ΚΑΠ του 2009 το ποσοστο μεγαλωσε απο μεχρι τωρα δεν εχει φτασει ποτε το 100% της παραγωγης.Δηλαδη αναγκαστικα η Ελλαδα για την Ε.Ε. πρεπει να ειναι χωρα εισαγωγος αγελαδινου γαλακτος και για αυτο εχουμε απο τις πιο υψηλες τιμες.Αυτα


Απάντηση από timospolis:

εγω δε γαλουχηθηκα σαν ταλλα τα παιδακια

το ουζο με μεγαλωσε ουζο με δυο παγακια.

γραψε το παραπονο σου στο ποστ με θεμα μιζερια


Απάντηση από victorian_xx:

15.axaxxaxa:))


Απάντηση από Antonakis_84:

Με κάλυψαν οι φίλοι στο 11 και στο 16..

Προσωπικά αρμέγω και η διαφορά κόστους δεν είναι αρκετά μεγάλη. Αν συνυπολογίσεις και τον προσωπικό σου κόπο, μπαίνεις μέσα!! Αλλά τουλάχιστον ξέρεις ότι δεν υπάρχει ανώτερο προϊόν.


Απάντηση από Xaris_kr:

για να ρωτανε οι περιεργοι


Απάντηση από NEUROMOTOR:

Υπάρχει καρτέλ γάλακτος στην ελλάδα, που σημαίνει πολύ απλά ότι οι 4 μεγαλύτεροι πωλητές γάλακτος (οι μάρκες γάλακτος που βλέπει κάποιος στο ψυγείο), κάτσανε μια μέρα σε ένα τραπέζι και είπαν να πουλάνε σε συγκεκριμένη τιμή, χωρίς να προκαλούνε μεταξύ τους ανταγωνισμό. Κάτι που θεωρητικά απαγορεύεται σε μια "ελεύθερη" αγορά. Οπότε μαζί είναι μονοπώλιο και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Οι υψηλές τιμές που πουλάνε οι παραγωγοί γάλακτος, στις 4 αυτές εταιρείες, πιστεύω πως δεν ισχύει και είναι απλά η στάχτη στα μάτια, για να δικαιολογηθεί η υψηλή τιμή του γάλακτος και όχι η συμφωνία του καρτέλ.

Επίσης ξέρω πως οι παραγωγοί είναι δέσμιοι του συστήματος με το οποίο αγοράζει η εταιρεία γάλακτος. Φιξάρουν μια τιμή, πχ 0,10 ευρώ, μία συγκεκριμένη ποιότητα και ποσότητα, οπότε ο παραγωγός πρέπει να πουλήσει με αυτά τα κριτήρια. Αν δεν τα έχει απλά δεν μπορεί να πουλήσει πουθενά, διότι ποιός θα αγοράσει το γάλα του;

Οπότε είναι και εν μέρει εκβιασμός.


Απάντηση από xsxa:

Απο το σταυλο το αγοράζω 0,8 το λιτρο,Μονο που καθωμε και το βραζω.

Φετο θα αγοράσω κατσίκα.


Απάντηση από oLLandossss:

galata gargalata na katevasoun galata :D


Απάντηση από LuckyLeak:

αμα ξες ν αρμεγεις

δε θα πεινασεις ποτε

κοπελια


Απάντηση από MARVIUS:

γιατι όλοι εδω κοιτάνε πως να κλεψουνε ίσως;

εκμετάλευση στο φουλ.


Απάντηση από KELIS70:

ΕΛΛΑΔΑ νιτρικη 1.100 euro ο τονος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ νιτρικη 650 euro ο τονος

ΕΛΛΑΔΑ φωσφορικη 900 euro o τονος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ φωσφορικη 500 euro ο τονος

ΕΛΛΑΔΑ καλιο 1.300 euro ο τονος

ΓΕΡΜΑΝΙΑ καλιο 700 euro ο τονος

Ολα τα παραπανω ειναι λιπασματα τα οποια χρειαζονται για να μεγαλωσει το χορταρακι να φαει οι αγελαδιτσα για να κατεβασει γαλα.Ποσο πρεπη να το αγορασετε?????????

Εκτος απο το ΕΘΝΟΣ τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ την ΕΣΠΡΕΣΟ στα περιπτερα θα βρειτε

την Αgrenda την ΠΑΡΑΓΩΓΗ και την Αgro news.


Απάντηση από victorian_xx:

h monh lysh eine na agorasoume 2 agelades kai na pinoume to gala tsaba :P


Απάντηση από royk_zoyk_aki:

καλημερα

εχω παρατηρησει αποκλισεις στις τιμες σε αντιστοιχια με εκεινες που ισχυουν στο εξωτερικο...σε πολλα ειδη

υγ.καλυτερα εισαι σημερα?


Απάντηση από SNAKE1961:

Και να ηταν και Γαλα..... \Α/

Υ.Γ.

Αυτο δεν ειναι Γαλα.

Αυτο ειν' Βιλουδ'.


Απάντηση από rouleman11:

το σοκολατουχο γαλα το μιλκο το ειχε το σουπερ μαρκετ 1,20ευρω και το ενα γερμανικο σοκολατουχο γαλα το ειχε 0,90ευρω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Απάντηση από GEANNA69:

giati s auth thn xwra einai oloi kleftes..


Απάντηση από rouleman11:

απαντηση προς 5 ναι μπορει να ειναι τετοια η τιμη του γαλακτος αλλα τι φορολογια εχει η κυπρος σε σχεση με την ελλαδα ομως....


Απάντηση από Craken_2012:

ksereis poso exei ena litro gala stin kypro???apo 1.45 eos 1,68........


Απάντηση από rouleman11:

ολο γκρινιαζουν οι κτηνοτροφοι και ολο βλακειες κανουν στην τιμες που δινουν το γαλα αστα να πανε....


Απάντηση από Captain_Black:

Γιατί στην Ελλάδα οι κτηνοτρόφοι (ναι αυτοί που γκρινιάζουν οτι δεν κερδίζουν) πουλανε χονδρική 53,7 σεντς το λίτρο, ενω στο εξωτερικό (στην Δανία ας πούμε) πουλανε χονδρική 30,06.

Καταλαβαίνεις για τι διαφορές μιλάμε ?


Απάντηση από Free89Rose:

τα παντα ειναι πανακριβα στην ελλαδα

ειχα παει σε σουπερ μαρκετ στη γερμανια και οταν βγηκα ειχα ενα χαμογελο μεχρι τα αυτια!


Απάντηση από ble_provato:

Μα μην είσαι χαζός! Γιατί το γάλα που πίνουμε είναι ελληνικό. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος μεταφοράς είναι μεγαλύτερο μιας και έρχεται από κοντινότερη απόσταση και φυσικά ο σημαντικότερος λόγος, γιατί έχουμεχρήμα να σπρώξουμε στην αγορά γάλατος(και σε όλες γενικά) κι είπαν να το εκμεταλλευτούν! :D



Επιστροφή

Η έκδοση αυτή του site είναι για χρήστες που δεν έχουν ενεργοποιημένη τη javascript. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες είναι περιορισμένη, για πλήρη πρόσβαση στο site ενεργοποιήστε τη javascript και κάντε refresh τη σελίδα.